În perioada 19-21 august 2020, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat cea de-a XIII-a ediție a Universității de Vară, unul dintre principalele proiecte educaționale adresate tinerilor interesați de studierea comunismului românesc.

La ediția de anul acesta, prima desfășurată exclusiv online, au participat 17 studenți din toată țara, care au avut ocazia de a analiza alături de experții IICCMER perioada 1945-1989, de la măsurile represive la politicile economice, sociale sau culturale implementate de regimul comunist.

Într-o societate în care traumele trecutului recent sunt încă resimțite, iar discursul despre memoria totalitarismului naște în continuare discuții aprinse, nevoia de analiză și reflecție face mai necesară ca oricând studierea perioadei comuniste. Astfel, o mai bună cunoaștere a anilor 1945-1989 poate ajuta la o înțelegere aprofundată și obiectivă a modului în care trecutul condiționează prezentul.

Le mulțumim tuturor celor care au aplicat și care au participat la ediția 2020 a Universității de Vară și îi așteptăm cu drag la următoarea ediție.