Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) semnalează apariția, la editura Meteor Press, a ediției în limba română a volumului România comunistă (1948-1985). O analiză politică, economică și socială de Michael Shafir.
Lucrarea a fost publicată pentru prima oară în anul 1985, în limba engleză, devenind rapid o „referință obligatorie” pentru cercetătorii din Occident interesați de regimul comunist. Susținem întru totul afirmația autorului conform căreia cartea „stă în picioare” și astăzi, iar puținele erori din lucrarea originală nu au fost eliminate în ediția de față, ci marcate, pentru ca cititorul să poată constata cu ușurință care sunt limitele ce decurg dintr-o documentare derulată integral în afara granițelor țării.
Volumul face parte din acele lucrări care oferă în același timp posibilitatea unei înțelegi articulate a ceea ce a fost specific regimului comunist în România, dar și deschiderea spre interogare și dezbatere a ceea ce înseamnă societatea românească în ansamblu. Conceptul de „schimbare simulată” sugerat de această carte este explicativ, dar nu este sentențios. Este o propunere de problematizare a relației dintre modernitate – stat românesc – societate internațională care are drept pretext comunismul românesc, devenit între timp istorie, iar drept text analiza acestuia.
Michael Shafir este profesor emerit la Institutul de Studii Doctorale, Școala de Relații Internaționale şi Studii Strategice, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj. A obținut titlul de doctor în științe politice la Universitatea Ebraică din Ierusalim, în 1981. A fost directorul secției de ştiri pentru străinătate la Kol Israel, Ierusalim, director adjunct al Diviziei Sondaje Opinie Publică la Radio Europa Liberă, Munchen, şi şeful secției de cercetare pentru România la același post de radio. Odată cu mutarea postului la Praga, dr. Shafir a devenit cercetător principal la Open Media Research Institute, revenind ulterior la Radio Europa Liberă, unde a fost coordonator principal pentru cercetarea Europei Centrale și de Est și redactor-șef al publicației East European Perspectives.
Profesorul Shafir a publicat volumul Romania: Politics, Economics and Society: Political Stagnation and Simulated Change (1985), volumul Între negare şi trivializare prin comparație. Negarea Holocaustului în țările postcomuniste din Europa Centrală și de Est (2002) și volumul Radio-grafii și alte fobii (2010). Dr. Shafir este autorul a peste 350 de articole despre problemele comunismului și postcomunismului, publicate în numeroase reviste de specialitate sau în volume colective, editate în Austria, Franța, Germania, Israel, Olanda, Marea Britanie, Republica Cehă, Romania, Slovacia, Statele Unite ale Americii și Ungaria.
Puteți consulta cuprinsul aici.
Volumul România comunistă (1948-1985). O analiză politică, economică și socială este disponibil online aici și în librării.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail office@iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.