Luni, 21 decembrie 2020, reprezentanţii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), doamna Alexandra Toader, Președinte executiv, și domnul Ștefan Bosomitu, Director de cercetare, au depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989 în cadrul ceremoniei de depunere de coroane din Piaţa Universităţii.

Evenimentele din decembrie 1989 au marcat decisiv cursul istoriei pentru România. Motivația românilor de a vira către drumul spre libertate, spre respectarea drepturilor omului, spre democrație, a fost pentru unii dintre ei mai puternică decât viața însăși.

Acestor oameni extraordinari le datorăm România democratică, România în care avem libertatea de a ne exprima și de a alege. Lucruri atât de naturale astăzi, încât uneori am fi tentați să le considerăm de la sine înțelese.

Însă trecutul ne ajunge din urmă exact în momentul în care îl dăm uitării. De aceea, este atât de important să nu uităm lecțiile istoriei, să nu îi uităm pe cei care au avut curajul să spună „ajunge!” atunci când soarta tuturor depindea de asta, cei cărora le-a fost suficient gândul că le vor oferi copiilor lor o viață mai bună, chiar dacă ei nu aveau să beneficieze de ea. Să nu uităm, în numele victimelor, în numele democrației și să cinstim memoria eroilor din decembrie 1989!