La editura Omnium a apărut, cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), volumul Antologia Radio Europa Liberă. 101 contribuții (1956-1990), editată de Liviu Tofan, o selecție amplă de materiale difuzate la Radio Europa Liberă din anii 1950 până la căderea regimului comunist.
Considerat cel mai important fenomen mediatic al României de până în 1989, Radio Europa Liberă a jucat un rol determinant în istoria recentă a țării. Premisele pentru înlăturarea totalitarismului și orientarea spre democrație se datorează în mare măsură acestui post de radio. Europa Liberă a salvat vieți și a influențat destine, fiind marea obsesie a lui Nicolae Ceauşescu și a Securității. Împotriva Europei Libere autoritățile comuniste au îndreptat un întreg arsenal de măsuri, de la bruiajul postului la interceptarea corespondenței și atentate împotriva angajaților acestuia.
Materialele cuprinse în Antologie sunt fie emisiuni întregi, fie contribuții individuale din emisiunile Europei Libere, selectate în funcție de diversitatea subiectelor și de relevanța lor pentru ce a însemnat fenomenul Europa Liberă.
Acest proiect editorial al IICCMER a fost coordonat de Mihaela Toader, director de cercetare IICCMER, în cadrul unui colectiv de cercetare format din experții Simona Albu, Liliana Corobca, Cristina Roman şi Nicoleta Şerban, la care s-a adăugat contribuția unei echipe de studenți în coordonarea Lucianei Jinga.
Liviu Tofan a lucrat 20 de ani în redacția românească a Radio Europa Liberă, între 1973 și 1994, avansând de la redactor de știri la șef al secției de Știri și director-adjunct. Ca autor de cărți, a publicat A patra ipoteză. Anchetă despre o uluitoare afacere de spionaj (Polirom, 2021), Șacalul Securității. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc (Polirom, 2013) și Ne-au ținut în viață. Radio Europa Liberă, 1970-1990 (Omnium, 2021). Este și realizator de filme documentare, filmul Brașov 1987. Doi ani prea devreme, obținând Premiul UCIN 2017 pentru cel mai bun film documentar de televiziune.
Puteți consulta cuprinsul lucrării aici.
Volumul Antologia Radio Europa Liberă. 101 contribuții (1956-1990) va putea fi achiziționat online și din librării.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.