Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) lansează site-ul satulromanesc.iiccmer.ro, o platformă care punctează cele mai importante momente care au marcat universul rural românesc în perioada 1945-1989.

Prin confiscarea proprietăților agricole și comasarea lor în ferme agricole administrate de stat, regimul comunist a dat țărănimii o lovitură dură nu numai din punct de vedere economic, ci și social. Colectivizarea a fost un atac asupra sistemului de proprietate cu care țăranul era obișnuit de secole și a răsturnat structura satului tradițional, inversând ordinea socială. Noul regim a distrus clasă de mijloc de la sate, pe acei țărani considerați chiaburi, pe care i-a transformat în „dușmanii de la sate”.

Site-ul satulromanesc.iiccmer.ro prezintă transformările prin care a trecut lumea rurală pe parcursul a patru decenii de comunism. Sunt abordate teme referitoare la transformarea socialistă a agriculturii, mișcările de rezistență, deportări, revolte, exilul românesc și sistematizarea satelor.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la e-mail office@iiccmer.ro sau la telefon 021 316 7565.