Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a sprijinit apariția, la Editura Mega, a lucrării Lungul drum spre Occident. O istorie postbelică a Europei de Est [Long Awaited West. Eastern Europe since 1944], semnată de Stefano Bottoni.

Volumul „se deosebește de celelalte abordări ale Europei de Est în principal prin orientarea sa spre momentul actual. Autorul nu este motivat de reevaluarea trecutului socialist, ci de dorința de a înțelege situația concretă a Europei de Est. Perioada post-comunistă nu este, așadar, abordată ca un epilog sau o concluzie, ci ca o parte integrantă a poveștii. Spre deosebire de alți istorici, Bottoni nu prezintă o narațiune triumfalistă, în care comunismul este înfrânt și Europa de Est răzbate liberă și gata de a se uni cu Occidentul. (…) Pentru Bottoni, acest trecut recent subliniază cruda ironie a faptului că, deși Cortina de Fier a căzut, „Europa de Est”, ea însăși o creație a Războiului Rece, rămâne încă o regiune care nu este și poate nu va fi niciodată la fel ca Vestul.” (Melissa Feinberg, Rulgers University, New Jersey).

Lansată la mai mult de trei ani de la apariția variantei originale, ediția în limba română a cărții vine cu o actualizare a unor date economice și demografice, precum și cu o serie de evenimente și citate noi.

Stefano Bottoni este lector la Universitatea din Florența. A lucrat la Institutul de Istorie al Academiei Maghiare de Științe și a colaborat cu prestigioase instituții istorice europene în diferite proiecte internaționale. Specialist în istoria relațiilor interetnice și în politici de naționalizare sub comunism, Stefano Bottoni are o vastă experiență de cercetare pe teren în Ungaria și România și a publicat cărți și studii de specialitate cu privire la istoria Europei de Est în perioada comunistă și post-comunistă.

Volumul Lungul drum spre Occident. O istorie postbelică a Europei de Est va fi disponibil în perioada următoare în librării şi online aici.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e- mail office@iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.