Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), cu sprijinul Fundației Konrad Adenauer (KAS) și în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale şi Cercetării Ştiinţifice, va derula în perioada 9 februarie – 20 martie 2016 a doua ediție a concursului național de creație Locuri ale memoriei în localitatea ta.
Proiectul se adresează elevilor din clasele IX-XII din unitățile de învățământ din România care aparțin de Ministerul Educației Naționale. Obiectivele concursului sunt identificarea, cercetarea, repertorierea și reprezentarea locațiilor considerate „locuri ale memoriei” (închisori, sedii ale Securității, monumente ridicate în memoria victimelor comunismului, plăci comemorative, busturi, troițe, locuri cu semnificație memorială sau locuri care nu au fost „memorializate” încă și care au legătură cu represiunea exercitată de regimul comunist). Produsul final poate fi un material fizic (o serie de fotografii ale locurilor de memorie cu descrierea și povestea lor/ un colaj/ un ghid) sau un material digital (un scurt film documentar despre locurile de memorie/ un scurt film despre activitățile echipei desfășurate în respectivele locuri/ o hartă interactivă/ o prezentare power point, sau altă formă de exprimare artistică). Indiferent de forma aleasă, pentru jurizare se va pregăti un document digital, ce va fi trimis pe adresa de e-mail concurs@www.iiccmer.ro până cel târziu pe 20 martie 2016.
Aplicațiile trebuie să respecte regulamentul concursului (disponibil aici) și să fie însoțite de fișa de înscriere la concurs (disponibilă aici). Rezultatele vor fi afișate cel târziu pe 30 martie 2016 pe site-ul www.iiccmer.ro.
În urma concursului vor fi desemnate trei echipe câștigătoare. Premiul constă în invitarea echipelor câștigătoare (elevi și profesorul coordonator) într-o tabără organizată la Râmnicu-Sărat, județul Buzău, în perioada 18 – 22 aprilie 2016, în cadrul programului Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!. Cheltuielile de transport, cazare, masă vor fi asigurate de către organizatori. Programul celor cinci zile va conține activități culturale și sociale, de team building, cercetare de teren, workshop-uri, prelegeri, vizionări de filme etc., după un calendar care va fi anunțat ulterior.
Concursul face parte din proiectului Memorie Locală – Memorie Națională inițiat de IICCMER în scopul de a oferi metode alternative de înțelegere a istoriei comunismului la nivel local și național. Cadrul de desfășurare este prilejuit de programul Ministerului Educației Naționale Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!.
Pentru mai multe informaţii despre concursul „Locuri ale memoriei în localitatea ta”, vă rugăm să ne contactaţi la e-mail concurs@www.iiccmer.ro.