În perioada 24 – 28 octombrie 2016, Institutul pentru Democraţie, Media & Cultură împreună cu Fundaţia Konrad Adenauer (KAS) din Tirana organizează Zilele Memoriei, o săptămână în care instituţii naţionale şi internaţionale care se ocupă de memoria istorică îşi prezintă proiectele în faţa publicului din Albania.
Desfăşurate sub motto-ul Misiunea de a-şi aminti, întâlnirile se concentrează pe trei mari domenii: construirea unei agende comune a diverşilor actori care se ocupă de studierea memoriei, revizuirea programei şcolare în ceea ce priveşte perioada dictaturii şi popularizarea trecutului în rândul tinerilor prin intermediul proiectelor creative. În cadrul evenimentului, au loc prezentări ale publicaţiilor recente pe tema dictaturii şi a impactului ei în Albania, mese rotunde despre accesul la dosarele perioadei comuniste, revizuirea manualelor, schimburi de experienţă între experţii din Europa Centrală şi de Est, precum şi o expoziţie adresată publicului larg.
Preşedintele executiv IICCMER, Radu Preda, a luat cuvântul în cea de-a doua zi a evenimentului, în cadrul panelului intitulat Dezvoltarea programei după 1990 – Probleme şi provocări [Curricula Development after 1990 – Problems and Challenges].
Pentru mai multe informaţii despre eveniment, vă rugăm să vizitaţi pagina http://idmc.al/en/memory-as-a-mission.html.
* * *
Despre IICCMER. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER:
https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.