În perioada 25-28 august 2016 Facultatea de Istorie și Filosofie a Universităţii Babeș-Bolyai, Academia Română – Centrul de Studii Transilvane şi Comitetul Național al Istoricilor din România au organizat la Cluj-Napoca prima ediție a Congresului Național al Istoricilor Români.
În societatea românească actuală, dar și în contextul dezvoltării accelerate a cercetării istorice românești din ultimul deceniu, organizarea unui Congres Național al Istoricilor poate fi privită nu doar ca un deziderat, ci și ca o necesitate. Istoricii nu sunt doar cercetători ai trecutului și interpreți ai documentelor, ci trebuie să reprezinte o voce distinctă în spațiul public, să își asume, în baza experienței specifice breslei, prezentarea de soluții și răspunsuri la problemele cotidiene care își au originea sau care se regăsesc în forme similare în trecutul istoric.
La prima ediție post-decembristă a Congresului Național al Istoricilor Români, IICCMER a propus organizarea a două sesiuni pe teme legate de studierea și gestionarea surselor privind istoria recentă a României. Astfel, preşedintele executiv al IICCMER, Radu Preda, a moderat sâmbătă, 27 august 2016, începând cu ora 11.30, masa rotundă După 30 de ani. Este posibilă o istorie a comunismului românesc?, la care au mai participat: Dr. Alina Pavelescu, Director adjunct, Arhivele Naționale ale României, Prof. univ. Dr. Bogdan Murgescu, Facultatea de Istorie, Universitatea din București Prof. univ. Dr. Virgiliu Țârău, Facultatea de Istorie și Filozofie, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, Cs I Dr. Andi Mihalache, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iași, Academia Română, Cs III Dr. Cristian Vasile, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” București, Academia Română, şi expertul IICCMER, Ştefan Bosomitu.
Cea de-a doua sesiune, intitulată Noi direcții și metodologii în cercetarea istoriei regimului comunist din România, a avut loc duminică, 28 august 2016, începând cu ora 9.00. La masa rotundă au participat experții IICCMER Dr. Luciana Jinga și Dr. Ștefan Bosomitu, alături de tinerii istorici: Dr. cercet. postdoc. Mara Mărginean, Institutul de Istorie George Barițiu, Academia Română, Cluj-Napoca, Dr. Manuela Marin, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Drd. Vlad Onaciu, Universitatea „Babeș-Bolyai” şi Conf. Univ. Dr. Liliana Rotaru, Universitatea de Stat din Chișinău.
Mai multe informaţii despre eveniment sunt disponibile aici.