În urma analizării manuscriselor care s-au calificat după proba dosarelor de înscriere, juriul celei dintâi ediții a Concursului de manuscrise (2015-2016), compus din Alin Mureşan (IICCMER), Alex. Ştefănescu (critic literar), Sânziana Cotoară (Editura ALL), a acordat următoarele punctaje, conform criteriilor specificate în Regulamentul oficial:

Nr. crt. Autor Titlu manuscris Punctaj final
1. Manuela Camelia Sava Coordonate ale detenției politice în memorialistica românească

5,77

2. Felix Ostrovschi Resturi de cătușe. Fragmente din detenția comunistă

3,66

3. Marinel Vasile Pop Corneliu Coposu sub lupa Securității

8,77

4. Maria Terteci Femei între ziduri. Proza confesivă feminină și experiența carcerală

6,44

5. Nicolae Stroescu-Șovârna Nuda veritas din crimele comunismului. Memorii

8,83

Prin urmare, volumele Nuda veritas din crimele comunismului. Memorii și Corneliu Coposu sub lupa Securității vor fi publicate cu sprijinul IICCMER la Editura ALL în cursul anului calendaristic prezent, sub condiția anumitor modificări de formă, ce vor fi agreate de autor sau reprezentantul autorului împreună cu Editura ALL și IICCMER. Autorii câștigători vor fi contactați pe e-mail până pe data de 15 martie. Conform Regulamentului oficial, eventualele contestații pot fi depuse la sediul IICCMER sau pe e-mail office@www.iiccmer.ro până la data de 03.03.2016 la ora 17.

Concursul de manuscrise are drept scop sprijinirea iniţiativelor ştiinţifice ale tinerilor cercetători în domeniu, dar și aportul la îmbogăţirea fondului bibliografic referitor la perioada comunistă din România. De asemenea, urmărim sporirea vizibilităţii iniţiativelor Institutului şi promovarea acţiunilor şi programelor IICCMER pentru public. Proiectul este destinat licenţiaţilor în domeniul socio-uman, absolvenţi ai unei facultăți acreditate sau recunoscute de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, precum şi cercetătorilor din domeniul istoriei recente, cu condiția să nu fie afiliați IICCMER şi să nu fi fost remunerați de Institut în ultimii trei ani. Ediția a doua a Concursului de manuscrise va debuta la 3 octombrie 2016.