La editura Cetatea de Scaun a apărut, cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), volumul Nicolae Ceauşescu. Omul şi cultul de Manuela Marin.

„Din a doua jumătate a anilor 2000, ziua de Crăciun și cea de 26 ianuarie prilejuiesc un pelerinaj al nostalgicilor după perioada de dinainte de 1989 la mormântul lui Nicolae Ceaușescu din cimitirul Ghencea Civil din București. Ritualul nostalgico-festiv include, de obicei, depunerea de coroane, organizarea unor adunări, unde discursurile zgomotoase privind rezultatele excepționale ale conducerii lui Ceaușescu sunt acompaniate de cântece comuniste ce se fac auzite prin intermediul unui casetofon portabil. La final, participanții aplaudă pe cei care au luat cuvântul, adaugă propriile lor comentarii despre „cum era mai bine înainte” sau deplâng dispariția prematură a „marelui patriot”, „marelui conducător”, ale cărui fotografii le țin în mână sau le flutură, după caz, către camerele de filmat sau    aparatele de fotografiat. Asemenea momente demonstrează, cu prisosință, nu doar faptul că „Ceaușescu n-a murit”, așa cum proclama Ada Milea în binecunoscutul ei cântec, dar și că el continuă să domine amintirile românilor despre trecutul recent”. (Manuela Marin)

Prof. univ. dr. Virgiliu Târău: „Cu trecerea anilor, cunoașterea și înțelegerea fenomenelor istorice avansează și devine mai nuanțată. Deschiderea arhivelor, accesul la noi surse istorice, dar și asumarea de noi perspective epistemice, de metodologii sau tehnici de analiză moderne, generează o schimbare de substanță și de formă a discursului istoric cu privire la fenomene ale trecutului mai vechi și mai recente. Această schimbări creează oportunitatea formulării de noi întrebări, dar și avansarea de noi răspunsuri la mai vechi chestionări, rafinează capacitatea contemporanilor de a percepe trecutul în ipostaze care anterior au fost mai puțin sau deloc angajate. O astfel de lucrare este și cea pe care suntem onorați să o prefațăm”.

Volumul Nicolae Ceauşescu. Omul şi cultul poate fi comandat online aici.

Anul acesta au mai apărut cu sprijinul IICCMER volumele Destin în bătaia vântului. Jurnal de Evghenia GhinzburgIdentităţi sociale, culturale, etnice şi religioase în comunism (coord. Cosmin Budeancă, Florentin Olteanu), Paul Goma și exilul etern (coord. Liliana Corobca) şi Gheorghe Gheorghiu-Dej. Cultul personalităţii de Elis Pleşa.