Miercuri, 8 noiembrie 2017, ora 14.00, la Casa Sfatului – Muzeul Județean de Istorie Brașov, are loc deschiderea expoziţiei Oraşul Stalin, în cadrul căreia vizitatorii vor regăsi obiecte cu valoare muzeală strânse de la brașoveni din fostul Oraș Stalin, fotografii realizate de copii, dar şi piese provenite din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie Brașov, Penitenciarului Jilava – București, Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), lucrări de artă din colecția Muzeului de Artă Brașov și colecții particulare.

Timp de 10 zile un stand pop-up a fost amplasat în trei foste cartiere muncitorești din oraș: Astra (fostul Steagul Roșu), Tractorul și Triaj. Reprezentanții Muzeului Județean de Istorie au vorbit despre perioada când Brașov s-a numit Orașul Stalin (1950-1960), provocându-și concetățenii să aducă propriile amintiri, fotografii, documente sau obiecte pentru a fi digitalizate sau expuse temporar la Muzeu, în cadrul expoziției „Orașul Stalin”. Aproximativ 1000 de persoane au vizitat standul, muzeografii și voluntarii proiectului strângând și scanând zeci de documente și fotografii. Au fost donate sau date în custodie pentru expoziție obiecte precum radiouri, difuzoare, telefoane, articole vestimentare, cărți, ziare, tablouri, monede sau hărți.

În cadrul aceleiaşi iniţiative, s-a derulat proiectul fotografic ,,Orașul Stalin pe înțelesul copiilor”, care a reunit peste 150 de elevi la ateliere informale susținute de un fotograf și un muzeograf. Copiii au făcut şi muncă de documentare şi au realizat fotografii incluse ulterior în expoziţie.

Expoziţia „Oraşul Stalin” face parte din proiectul „Brașov: Orașul Stalin pe înțelesul tuturor”, organizat de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Consiliul Județean Brașov. Proiectul propune explorarea spaţiului urban în trei foste cartiere muncitorești din oraș: Steagul Roșu (acum denumit Astra), Tractorul și Triaj, prin participarea seniorilor la constituirea arhivei digitale de documente și a colecției de piese de patrimoniu specifice istoriei recente și implicarea a peste 100 de copii în ateliere de educație nonformală.

Acest demers continuă munca de cercetare începută în cadrul proiectului european pentru recuperarea memoriei istorice ,,Am fost cetățeanul Orașului Stalin”, sprijinit de IICCMER şi derulat în colaborare cu alte patru Orașe Stalin din Europa: Dunaújváros (Ungaria), Katowice (Polonia), Kuçova (Albania) și Varna (Bulgaria).

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să vizitaţi site-ul proiectului şi pagina de Facebook Oraşele Stalin.