În perioada 30 octombrie – 4 noiembrie 2017, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer (KAS), a organizat proiectul „Pe urmele mărturisitorilor din temniţele comuniste”, o călătorie de documentare în locuri ale represiunii comuniste, adresată studenţilor Facultăţii de Teologie din Bucureşti.

Astfel, cei 12 participanţi, însoţiţi de Pr. Conf. Dr. Gheorghe Holbea, au avut ocazia de a afla informaţii cunoscute şi mai puţin cunoscute despre regimul comunist şi de a intra în contact cu locuri ale memoriei la Jilava, Piteşti, Aiud, Gherla, Sighet şi Făgăraş.

„M-a impresionat totul; a fost o pătrundere directă, abruptă și șocantă în Fortul 13 Jilava, unde am simțit un strop din suferința mărturisitorilor, apoi experimentul demonic de la Pitești ne-a marcat puternic prin detaliile și resorturile care l-au făcut posibil. Aiudul a fost apogeul, moaștele sfinților și poveștile lor au mișcat sufletele noastre, iar apoi Gherla, Sighet și Făgăraș ne-au desăvârșit pelerinajul.” (Stiubei Andru-Cristian, student).

„Am fost foarte mulțumită de informațiile primite, de disponibilitatea și dedicarea lectorilor pe subiecte atât de delicate și de armonia grupului nostru.” (Efimov Anca, student).

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.