Vineri, 10 februarie 2017, în Sala Bastisteriu a Muzeului Mitropolitan din Iași, a avut loc dezbaterea Între Sfințenie și Lașitate. Istoria Bisericii sub comunism.

Cine sunt martirii și apăratorii Bisericii în timpul regimului comunist? Care au fost condițiile carcerale în care au mărturisit credința? Cum comemorăm apărătorii Ortodoxiei din perioada comunistă? Care sunt reverberațiile social-teologice și morale ale comunismului în viața Bisericii? Sunt doar câteva întrebări care au animat această întâlnire.

Au participat: Teolog Radu Preda – Preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj; Istoric George Enache – conferențiar la Facultatea de Istorie, Universitatea Dunărea de Jos din Galați; Istoric Adrian Nicolae Petcu – cercetător la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Moderator: Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan, Decan al Facultății de Teologie din Iași.

După prelegerile invitaților a avut loc un dialog cu participanții, menit să ofere celor prezenți posibilitatea de a pune întrebări sau de a oferi mărturii și contribuții privind trecutul vieții bisericești sub comunism.

Evenimentul face parte dintr-o serie de manifestări organizate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Facultatea de Teologie Ortodoxă “Dumitru Stăniloae” și Colegiul Sfântul Nicolae cu ocazia dedicării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2017 Patriarhului Justinian si Apărătorilor Ortodoxiei din perioada comunistă.

Evenimentele urmăresc crearea unui cadru specific pentru dezbaterea privind recuperarea memoriei colective din istoria recentă a României și articularea procesului de transmitere trans-generațională a experienței Bisericii din perioada comunistă.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi http://colegiulsfantulnicolae.ro/colegiu/dezbatere-intre-sfintenie-si-lasitate-istoria-bisericii-sub-comunism.