Regele Mihai I al României  a încetat din viață marți, 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani. 

Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. A fost fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei-Mamă Elena. Din iunie 1930, după plecarea Reginei-mamă în exil, Regele Mihai a rămas în grija tatălui său. A urmat cursurile unei școli organizate la palat, iar în adolescență a început pregătirea militară. La 16 ani a devenit sublocotenent în Armata Română.

După decesul Regelui Ferdinand din 1927 și ca urmare a renunțării Principelui Carol la statutul de Principe Moștenitor, Principele Mihai a fost proclamat Rege. Fiind minor însă, a fost instituită o Regență. La 8 iunie 1930, Principele Carol a revenit în țară și a preluat tronul. Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. În urma abdicării tatălui său, la 6 septembrie 1940, a devenit Regele Mihai I.

Nemulțumit de cursul războiului și de refuzul lui Ion Antonescu de a capitula, Regele a hotărât ruperea alianței cu Germania nazistă la 23 august 1944. În acord cu liderii partidelor politice, Mihai I a ordonat arestarea Mareșalului și încetarea ostilităților față de puterile aliate. Deoarece la momentul respectiv nu exista nici un armistițiu în vigoare, depunerea armelor a condus la prizonieratul a circa 130.000 de soldați români. După aceasta, Regele a încercat să se opună instaurării regimului comunist, dar presiunile sovietice tot mai accentuate și lipsa sprijinului puterilor occidentale l-au obligat să accepte abdicarea la 30 decembrie 1947.

Exilul Regelui Mihai și al Reginei Ana a început odată cu revenirea de la nunta din Atena. Au locuit până la sfârșitul anului 1948 la vila Sparta, locuința Reginei-mame Elena. Din 1949, s-au mutat la Lausanne și apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956. Pentru a-și câștiga existența, Regele și Regina au construit o fermă de pui și un mic atelier de tâmplărie. Familia Regală s-a întors în Elveția în 1956 și s-a mutat la Versoix, unde a locuit peste 45 de ani.

Regele Mihai a militat pentru intrarea României în NATO și în Uniunea Europeană și a încurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piață, păstrarea culturii naționale, respectarea adevărului istoric, consolidarea statului de drept și a democrației în țara noastră.

IICCMER se bucură de Înaltul Patronaj al Majestății Sale defuncte.

IICCMER a organizat în vara aceasta, la Sinaia, în premieră, o Școala de Vară dedicată exilului românesc, impulsionat și motivat de Casa Regală.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului