În perioada 28-30 noiembrie 2017, a avut loc, la Vilnius, Lituania, întrunirea anuală a Consiliului de membri al Platformei Memoriei și Conștiinței Europene. Cu această ocazie, a fost desemnat ca nou Președinte al Platformei Dr. Łukasz Kamiński, istoric polonez și Președinte al Institutului Memoriei Naționale în perioada 2012-2016.

În plus, a fost numit un nou Consiliu executiv, format din Dr. Andreja Valič Zver, Director al Centrului Sloven de Studiu pentru Reconciliere Națională, Dr. Wolfgang-Christian Fuchs, Director al Uniunii Germane a Victimelor Tiraniei Politice, Dr. Toomas Hiio, Director de cercetare în cadrul Institutului Estonian de Memorie Istorică, și Zsolt Szilágyi, Directorul de cabinet al lui László Tökés, membru al Parlamentului European. Nou membru în Consiliul de Supraveghere a Platformei este Dr. Monika Kareniauskaitė din partea Centrului de Cercetare a Genocidului și Rezistenței din Lituania. Noi membri ai Consiliului de administrație sunt Pavel Svoboda, Președinte al Comitetului pentru Afaceri Juridice al Parlamentului European, și Göran Lindblad, Președinte al Platformei în perioada 2011-2017.

De asemenea, Platforma s-a extins prin adăugarea a patru noi instituții din Republica Cehă, Albania, România și Franța, atingând astfel un număr de 57 de membri în 20 de țări din Europa și America de Nord. Astfel, noii membri ai rețelei sunt Asociația Foștilor Soldați ai Batalioanelor Tehnice Auxiliare  – Lagărelor de Muncă Militare de la Praga, Institutul pentru Integrarea Persoanelor Persecutate din Albania, Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan din România și Collège des Bernardins din Franța.

Fondată la 14 octombrie 2011, Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene este rezultatul colaborării între instituţii guvernamentale şi non-guvernamentale, care au drept scop analiza trecutului totalitar şi onorarea victimelor regimurilor represive în Europa. Obiectivul platformei este să promoveze cooperarea dintre institute de cercetare, arhive, muzee şi alte organizaţii publice şi private specializate în istoria şi memoria regimurilor şi ideologiilor fasciste şi comuniste. Platforma reprezintă o instituţie cu un rol fundamental în demersurile de consolidare a democraţiei prin intermediul confruntării experienţei istorice a răului radical în statele afectate de fenomenul totalitar în secolul XX. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este membru încă de la înfiinţare.

Mai multe informaţii despre Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene sunt disponibile pe http://www.memoryandconscience.eu/.