București, 27 august. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Fundaţia Konrad Adenauer (KAS) au organizat în perioada 19 – 25 august 2018 cea de-a XII-a ediţie a Universităţii de Vară Râmnicu Sărat – Trecutul contează, la care au participat studenţi, masteranzi şi doctoranzi.

Universitatea de Vară Râmnicu Sărat este prima de acest fel din România destinată studierii sistemului represiv comunist. Programul a analizat modalităţile de rememorare sub raport istoric şi biografic a perioadei 1945-1989, invitându-şi participanţii să reflecteze asupra diverselor aspecte ideologice, sociale şi politice.

În deschiderea universității au luat cuvântul Radu Preda, președinte executiv, IICCMER, Sorin Valentin Cârjan, primarul orașului Râmnicu-Sărat, Ilinca Iordache, coordonator de program, Biroul pentru România al Fundației Konrad Adenauer, Marius Neculae, director al Muzeului Municipal.

După discursurile de inaugurare, publicul a fost invitat să asiste la prelegerea „Râmnicu-Sărat în memoria totalitarismului comunist”, susținută de Radu Preda, care a discutat despre memorializarea trecutului recent și despre modul în care spațiul urban a fost influențat de politicile demografice și de sistematizare duse de regimul comunist. Ulterior, cei douăzeci de studenți, masteranzi și doctoranzi ai Universității de Vară au participat la un tur pietonal al orașului, susținut de Răzvan Theo-Chirac, prin care au descoperit modul în orașul Râmnicu-Sărat s-a transformat de-a lungul timpului.

Pe parcursul celor şase zile au susţinut prelegeri și workshop-uri Tiberiu Borza şi Bogdan Popescu, traineri, Ion Sarion, fost deținut politic, AFDPR filiala Buzău, Cristian Tudor Popescu, scriitor şi jurnalist, Bogdan Glăvan, profesor universitar, Centrul de Economie Politică și Afaceri „Murray Rothbard”, Ionuț Butoi, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București, Maxim Iuliu-Marius Morariu, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Din partea IICCMER au susţinut prelegeri cercetătorii Constantin Vasilescu, Cosmin Budeancă şi Ioana Manolache. De asemenea, participanţii au avut posibilitatea să viziteze Mausoleul Mărășești, Mânăstirea Vladimirești şi Fortul 13 Jilava.

Proiectul a fost coordonat de experţii IICCMER: Lucian Vasile, Ana Teodorescu şi Ioana Manolache.

Vă invităm să vizualizaţi albumul foto al evenimentului accesând următorul link: https://www.facebook.com/pg/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului/photos/?tab=album&album_id=2166311103403151

La Universitatea de Vară au participat douăzeci de studenți din România și Republica Moldova, cu vârste cuprinse între 19 și 27 de ani din ciclurile licențial, masteral sau doctoral.

 

Pentru mai multe informații despre Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat sau alte proiecte IICCMER, vă rugăm să ne contactați la la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 și aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.