București, 20 decembrie 2019. La editura Polirom a apărut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) volumul Istorii (Ne)Spuse. Strategii de supraviețuire și integrare socioprofesională în familiile foștilor deținuți politici din Europa Centrală și de Est în anii ’50-’60, volum coordonat de Cosmin Budeancă și Dalia Báthory, cercetători IICCMER.

„Măsurile represive directe sau indirecte luate de regimurile comuniste împotriva celor considerați inamici sau împotriva familiilor acestora și efectele derivate din ele fac parte dintr-o realitate cu care sute de milioane de oameni s-au confruntat. Iar traumelor fizice și psihice îndurate de foștii deținuți în închisori li se adaugă cele cărora au trebuit să le facă față atât ei, cât și familiile lor timp de zeci de ani: marginalizarea socială, teama permanentă de posibile represalii s. a. Ei au fost nevoiți să trăiască cu un stigmat al «impurității», să accepte că sunt o categorie aparte, inferioară. Din nefericire însă, după schimbările de regimuri politice, măsurile reparatorii și compensatorii pentru suferințele îndurate nu au reușit să restabilească echilibrul care a fost rupt cu brutalitate, schimbându-le dramatic viețile.” (Cosmin Budeancă)

Volumul  Istorii (Ne)Spuse. Strategii de supraviețuire și integrare socioprofesională în familiile foștilor deținuți politici din Europa Centrală și de Est în anii ’50-’60 este disponibil online și în librării.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e- mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.

*** Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.