București, 19 noiembrie 2019. În data de 19 noiembrie 1923 s-a născut Monica Lovinescu, membru marcant al exilului românesc. Jurnalist, critic literar, publicist şi comentator de radio, și-a dedicat viața și opera luptei împotriva regimului comunist.

Evenimentele care s-au succedat cu repeziciune în România, abdicarea forţată a regelui din 30 decembrie 1947 şi instaurarea comunismului au determinat-o să solicite azil politic, luând calea exilului. Rămasă în ţară, mama sa a fost persecutată şi arestată de autoritaţile comuniste. Soţia criticului Eugen Lovinescu a murit în închisoarea din Jilava şi a fost înhumată într-o groapă comună, fapt care a marcat-o pe Monica Lovinescu pentru tot restul vieţii. Aflată în exil în Franța, Monica Lovinescu a fost una din cele mai cunoscute voci ale postului anticomunist Radio Europa Liberă. Printre cele mai importante emisiuni, amintim Teze și antiteze la Paris.

Alături de soțul ei, poetul, publicistul și omul de radio Virgil Ierunca, a reprezentat un stâlp pentru figurile exilului românesc, locuința lor din Paris fiind un punct de întâlnire pentru scriitorii și personalitățile culturale române. Prin intermediul activităților sale, Monica Lovinescu a contribuit semnificativ la ameliorarea tratamentului aplicat românilor din țară care luptau împotriva regimului comunist.

După Revoluţie, în România au apărut volume scrise de Monica Lovinescu, unul dintre ele, Fenomenul Piteşti, făcând referire la crimele odioase din puşcăriile comuniste. A încetat din viață la 20 aprilie 2008, la vârsta de 85 de ani, în apropiere de Paris. Rămășițele pământești ale cuplului Lovinescu-Ierunca au fost repatriate în 2008, fiind întâmpinate cu onoruri militare.

IICCMER a organizat multiple conferințe despre Monica Lovinescu cu scopul de a deschide celor interesați un orizont de cercetare accesibil, posibilitatea de a se informa în cadrul şi prin intermediul Institutului pentru lucrări de licenţă, de cercetare sau pregătirea unor doctorate, precum şi consultarea unor materiale de arhivă şi chiar întâlnirea cu cercetători în vederea unor consultaţii gratuite legate de proiecte de cercetare.

„Monica Lovinescu a fost dintre oamenii privilegiaţi care au putut ajuta şi ale căror cuvinte se transformă în fapte. A salvat vieţi şi prea puţini mai par să-şi amintească de asta. A ocrotit, a vegheat, a ridicat zid de cuvinte în jurul celor care protestau, a căutat căile cele mai eficiente de luptă dreaptă. Dacă n-aş şti că se temea de vorbe mari, aş spune că a fost, în felul ei, o eroină, a ţinut piept, alături de Virgil Ierunca şi de alţi doi-trei, unui întreg sistem represiv, aşa cum, pe vremuri, câţiva oameni apărau o cetate împotriva unei întregi armate, creând impresia că sunt şi ei o armată” Ioana Pârvulescu

Convorbire cu Monica Lovinescu și Virgil Ierunca – Timișoara 1993

Radio Europa Liberă – 1 Decembrie 1989: Opozanți și proteste în eter

Volume scrise de Monica Lovinescu

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e- mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.

*** Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.