București, 15 noiembrie 2019. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat joi, 14 noiembrie, începând cu ora 18:30, la Jockey Club Român lansarea volumului Iluzia Cristalizării, Liliana Corobca în dialog cu Radu Negrescu-Suțu. În cadrul lansării a avut loc prima proiecție din București a filmului Grup Canal ’77, odisee povestită de singurul supraviețuitor Radu Negrescu-Suțu.

Liliana Corobca, coautor: În căutările mele, am acordat o atenție sporită fenomenului exilului. Nu m-am oprit asupra marilor personalități, ci am vrut să cunosc poveștile oamenilor care nu se află atât de mult în centrul atenției. Descoperirea lui Radu Negrescu-Suțu a fost pentru mine o mare supriză, care m-a bucurat și de pe urma căreia am vrut să extrag cât mai multe.

Radu Negrescu-Suțu, coautor: Se spune la noi: ”Capul plecat, sabia nu-l taie”. Eu spun: ”Capul este tăiat, de multe ori, tocmai fiindcă e plecat”. Despre mine știu că nu am fost un curajos. Am fost un om normal care a primit curaj de la Paul Goma. Lui îi datorăm șansa pe care am primit-o, aceea de a putea călători, de a fi liberi, de a avea demnitate chiar și în comunism.

Flori Bălănescu, prezentă la eveniment, a subliniat importanța experienței lui Radu Negrescu-Suțu din perspectiva omului care a contribuit la refacerea istoriei.

Elementul inedit al lansării a fost reprezentat de proiecția filmului documentar Grup Canal `77, realizat cu sprijinul IICCMER de Dragoș Zămosteanu, care a fost prezent în cadrul evenimentului. Coautorul cărții, Radu Negrescu-Suțu, povesește în rol principal odiseea a cinci tineri adepţi ai Mişcării Goma, acuzaţi de parazitism social şi condamnaţi la un an de muncă silnică la Canalul Dunăre-Marea Neagră pentru că au vrut să fugă din „paradisul” comunist.

Turneul de promovare al volumului va continua astfel:

  • Roman – marți, 26 noiembrie, ora 17:00, Sediul Bibliotecii „George Radu Melidon” (bd. Roman Mușat, nr. 19)
  • Iași – miercuri, 27 noiembrie, ora 17:00, Aula „Mihai Eminescu”, Biblioteca Centrală Universitară (str. Păcurari nr.4)

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e- mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.

*** Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.