București, 13 noiembrie 2019. La editura Cetatea de Scaun a apărut, cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), volumul Între Hitler și Stalin. Insurecționiștii ucraineni, autor Alexander Gogun, în traducerea Antoanetei Olteanu.
Cartea este o operă publicistică, bazată pe o temeinică cercetare ştiinţifică. Gogun subliniază pe bună dreptate că este incorect să percepem întreaga populaţie din vestul Ucrainei ca fiind formată din „ounişti occidentali”. În afara grupărilor şi mişcărilor radicale, pe teritoriul Ucrainei apusene şi în emigraţie, în anii 1920-1930, au existau şi alte partide ucrainene, care respingeau ideologia şi condamnau practica naţionaliştilor radicali. Nu fără temei, cercetătorul compară frecvent ideologia şi activitatea practică a naţionaliştilor şi comuniştilor.
Stilul lui Gogun este asemanator aceluia al lui Timothy Snyder, Krisztian Ungvary sau Antony Beevor, câțiva dintre reprezentații de marcă ai ultimei generații de istorici ai celui de-Al Doilea Război Mondial.
Volumul Între Hitler și Stalin. Insurecționiștii ucraineni va putea fi achiziţionat în curând în librării şi online aici.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e- mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.
*** Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.