București, 11 noiembrie 2019. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) Vă invită joi, 14 noiembrie 2019, începând cu ora 18:30, la Jockey Club Român (str. Episcopiei nr.9) la evenimentul lansării volumului sprijinit de IICCMER Iluzia Cristalizării, Liliana Corobca în dialog cu Radu Negrescu-Suțu. În cadrul lansării va avea loc prima proiecție din București a filmului Grup Canal ’77, odisee povestită de singurul supraviețuitor Radu Negrescu-Suțu.
Despre Iluzia Cristalizării: Cartea de față nu este un roman, nici pe departe, cu toate acestea, chiar și cea mai banală viață a unui om, îmbrăcată în cuvinte, se poate transforma într‑o minune literară, iar cea a personajului nostru nu‑i deloc banală, ci complexă, cu urcușuri și coborâșuri, cu aventuri și mistere, cu idealuri romantice și satisfacții creatoare. Mi‑am zis: de ce să‑mi imaginez viața unui asemenea om, nu‑i mai bine să-l pun chiar pe el să scrie? Din fericire pentru toată lumea, are și talent literar, așa că spor la lectură! Liliana Corobca, coautor
Tot în cadrul evenimentului va avea loc proiecția filmului documentar Grup Canal `77, realizat cu sprijinul IICCMER de Dragoș Zămosteanu, realizatorul mai multor filme care au participat la festivaluri şi au fost difuzate de televiziunea publică.
Filmul aduce în prim plan cinci tineri adepţi ai Mişcării Goma, acuzaţi de parazitism social şi condamnaţi la un an de muncă silnică la Canalul Dunăre-Marea Neagră pentru că au vrut să fugă din „paradisul” comunist. Odiseea lor este povestită de singurul supravieţuitor al grupului, Radu Negrescu-Suţu. Mișcarea Goma este cunoscută ca fiind o acţiune de protest îndreptată împotriva conducerii României comuniste iniţiată de scriitorul Paul Goma.
„În numele Grupului anticomunist Canal 1977, din care am avut onoarea să fac parte – oameni cutezători şi determinaţi, care mi-au acordat toată încrederea şi eu lor pe a mea –, ţin să mulţumesc încă o dată părintelui nostru spiritual, model neînfricat de verticalitate, Paul Goma, căruia îi aducem omagiul pentru a ne fi dat ocazia să descoperim, în acei ani de teroare, demnitatea de Om. Am fost niște tinerei însetați de libertate. Nu ne putem compara cu cei care au suferit infinit mai mult.” Radu-Negrescu-Șuțu
La eveniment vor participa: Flori Bălănescu, Filip-Lucian Iorga, Radu Negrescu-Șuțu, Liliana Corobca, Dragoș Zămosteanu.
Turneul de promovare al volumului va continua astfel:
- Roman – marți, 26 noiembrie, ora 17:00, Sediul Bibliotecii “George Radu Melidon” (bd. Roman Mușat, nr. 19)
- Iași – miercuri, 27 noiembrie, ora 17:00, Aula “Mihai Eminescu”, Biblioteca Centrală Universitară (str. Păcurari nr.4)
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e- mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.
*** Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.