Marți, 21 mai 2024, la Palatul Parlamentului, reprezentanții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) au participat la dezbaterea cu titlul: Supraviețuitorii ororilor instituțiilor de protecție din perioada comunistă: între negare și nevoia unei reparații morale, care a avut ca obiectiv pregătirea cadrului de implementare în legislația din România a Rezoluției nr.2533/2024 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, cu privire la „Abuzurile asupra copiilor în instituții din Europa”.
Organizatori: Lucica Dina Muntean, senator, Comisia de învățământ, Comisia pentru Drepturile Omului, și Adrian Hatos, senator, Comisia pentru Învățământ.
Echipa IICCMER a fost formată din dl Daniel Șandru, Președinte executiv, dl Dan-Mihai Țălnaru, Director executiv, dl Cosmin Popa, reprezentant al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, și experții IICCMER Luciana Jinga și Florin Soare. Au fost, de asemenea, prezenți supraviețuitori ai abuzurilor, experți în domeniul juridic, reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale pentru drepturile omului și asigurarea bunăstării copiilor precum Asociația Adulților din Casele de Copii FEDEREII, Asociația SERA, Justice Initiative, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Consiliul Național al Dizabilității, Hopes and Homes for Children, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC), Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, Fundația Protagoniști în Educație și Muzeul Abandonului.
Demersul din care face parte această întâlnire urmărește să aducă în prim-plan necesitatea unor măsuri de justiție și reparație pentru cei care au suferit abuzuri în instituțiile de protecție din perioada comunistă și de a discuta acțiunile necesare pentru implementarea efectivă a Rezoluției nr. 2533/2024 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Scopul principal al rezoluției este de a recunoaște și condamna abuzurile suferite de copiii din instituțiile de protecție din Europa și de a propune măsuri concrete pentru prevenirea acestor abuzuri. Astfel, statele membre trebuie să implementeze politici și practici care să asigure protecția drepturilor copiilor, să ofere reparații pentru supraviețuitori și să îmbunătățească funcționarea instituțiilor de protecție pentru a preveni orice formă de abuz.
***
Reamintim faptul că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a prezentat, în luna decembrie a anului trecut, în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele investigaţiilor privind decesul a 436 de minori aflaţi în Căminul-spital Plătăreşti, în perioada regimului comunist. Totodată, IICCMER a depus un Denunţ la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind organizarea unui regim caracterizat prin tratamente inumane şi degradante aplicate minorilor internaţi în Căminul-spital nr. 4 Plătăreşti.
Anterior, în 2018, IICCMER înaintase un denunţ către Parchetul General cu privire la săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflați în Spitalul pentru copii neuropsihici cronici Siret în perioada 01.01.1980 – 22.12.1989, perioadă în care au murit 340 de minori. Cu un an înainte, IICCMER formulase un denunţ către Parchetul General cu privire la săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflați în Căminele spital pentru minorii nerecuperabili din Cighid şi Păstrăveni, respectiv în Căminul pentru minori deficienți nerecuperabili din Sighetu Marmației.
Potrivit cadrului legal de funcționare, IICCMER este abilitat să efectueze investigaţii științifice cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist şi să sesizeze organele în drept.
Pentru mai multe informații despre activitatea IICCMER, vă rugăm să ne contactați la e-mail office@iiccmer.ro sau la telefon 40 21 316 7565 și să ne urmăriți pe site-ul nostru iiccmer.ro sau pe platformele Facebook și Instagram.