Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR), înfiinţat prin H.G. nr. 1724 din 21 decembrie 2005, instituţie publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Guvernului României, are drept scop investigarea ştiinţifică şi identificarea crimelor, abuzurilor şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist în România, precum şi sesizarea organelor îndreptăţite să ia măsuri în acele cazuri în care sunt depistate situaţii de încălcare a legii.

Unul din obiectivele importante ale investigaţiilor întreprinse de către instituţia noastră este şi acela de a identifica locurile unde sunt înhumate victime ale regimului comunist, mai ales acelea care, fără a fi judecate, au fost omorâte de către Securitate, de obicei prin torturi urmate de împuşcare. Victimele au fost identificate în urma cercetărilor noastre în arhivă şi pe teren, inclusiv pe baza mărturiilor orale ale unor persoane contemporane cu evenimentele în cauză. De asemenea, locurile unde se află îngropate astfel de persoane sunt identificate după asidue căutări şi cercetări efective în teren, locaţiile respective aflându-se de cele mai multe ori în locuri izolate şi uneori greu accesibile. În opinia noastră, numărul acestor victime se situează în jurul a 10.000 de persoane.

În baza unei solicitări primite de către IICCR din partea lui Leonida Bodiu, nepot al lui Ioan Leonida Bodiu, şi al lui Dumitru Dumitru, fiul lui Toader Dumitru, Institutul a demarat procedurile de exumare a trei partizani executaţi de Securitatea din Bistriţa în vara anului 1949. Acţiunea va avea loc în 27 aprilie 2009. 

Cei trei partizani executaţi sunt:

– Ioan Leonida Bodiu, născut la 16 ianuarie 1918 în localitatea Poiana Ilvei (centru comunal), jud. Bistriţa Năsăud. A fost conducătorul grupului de rezistenţă anticomunistă „Garda Albă” şi a fost executat de Securitate, fără condamnare, în anul 1949.

– Ioan Şt. Burdeţ, născut la 15 august 1905 în localitatea Rebrişoara (centru comunal), jud. Bistriţa Năsăud, proprietar de cârciumă în Rebrişoara, una dintre gazdele şi susţinătorii lui Leonida Bodiu. A fost executat de Securitate, fără condamnare, în anul 1949. 

– Toader Dumitru, născut la 22 oct. 1914 în localitatea Welland, din Ontario, Canada. Părinţii săi au fost originari din satul Rebra, iar tatăl său a fost o perioadă de timp  primar al comunei. A fost executat de Securitate, fără condamnare, în 1949.

După execuţie cei trei au fost aruncaţi unul peste altul într-o groapă comună.

Din informaţiile pe care le deţinem, grupa care i-a executat pe cei trei mai trăiesc două cadre ale fostei Securităţi.

Demersul nostru este unul legal şi moral în conformitate cu atribuţiile Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România.

Pentru detalii despre acţiune

Marius Oprea 
Preşedinte IICCR 
0723-166.423

Gheorghe Petrov, 
Arheolog
0731-440025

Cosmin Budeancă
Şef serviciu IICCR
0728-040876