Bucureşti, luni, 11 februarie 2013 – Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a primit vizita Excelenţei Sale Domnului Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Olandei la Bucureşti.

ES dl. Matthijs van Bonzel a onorat astfel invitaţia făcută de dl Andrei Muraru, Preşedintele executiv al IICCMER de a vizita Institutul. 

În cadrul discuţiilor, domnului ambasador i-au fost prezentate proiectele actuale şi viitoare ale Institutului, printre care se numără: campaniile de arheologie contemporană, derulate de către Institut încă din anul 2006 și care au scopul de a descoperi osemintele persoanelor executate de către Securitate în perioada dejistă; restaurarea şi integrarea în circuitul turistic cultural a fostului penitenciar de la Râmnicu Sărat, ca Muzeu Memorial şi reper al rezistenţei anti-comuniste; politicile educaționale concentrate pe publicarea primului manual de istorie a comunismului, cursuri de perfecționare pentru profesorii de istorie, precum şi alte iniţiative prin care IICCMER studiază, documentează şi susţine conştientizarea publică a istoriei totalitarismului comunist în România.

ES dl. Matthijs van Bonzel şi-a manifestat interesul pentru activitatea IICCMER, considerând că este fundamental ca statele membre ale Uniunii Europene să sprijine demersurile ce țin de cinstirea memoriei victimelor regimurilor totalitare. Ambasada Olandei a susţinut, în anul 2008, proiectul IICCMER de publicare a primului manual dedicat studierii fenomenului totalitar, O istorie a comunismului în România, o iniţiativă educaţională de amploare destinată generaţiilor tinere, într-o abordare modernă și accesibilă. În 2011, Ambasada a finanțat proiectul „Drepturile omului în istoria recentă a României”, reafirmând sprijinul pe care îl acordă politicilor de memorie. 

Cred că activitatea dvs. este remarcabilă. Este esențial ca această instituție să aibă resursele și autoritatea de a face a face cunoscute atrocitățile comise în anii comunismului. Personal, am avut ocazia să aflu mai multe lucruri despre regimul din România prin prisma experienței fostului ambasador, Excelența sa dl. Coen Stork,care s-a afirmat ca un susținător al cercetării și investigării trecutului comunist încă de la începutul anilor 1990. Astfel, Ambasada va sprijini pe cât posibil inițiativele IICCMER.” a afirmat ES dl. Matthijs van Bonzel.

De asemenea, dl Andrei Muraru a afirmat intenţia IICCMER de a continua colaborarea cu Ambasada Olandei prin organizarea unor evenimente de interes comun.

Apreciem sprijinul pe care Ambasada Olandei l-a acordat Institutului în toți acești ani și sper să continuăm calea unui parteneriat de lungă durată. Astfel, anul acesta vom organiza mai multe evenimente prin care să aducem la cunoștința publicului european trecutul recent.”, a declarat dl. Andrei Muraru, Președinte executiv IICCMER.

În semn de recunoștinţă pentru contribuţia sa, IICCMER a oferit ambasadorului o diplomă onorifică.

***

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă. 

Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca – cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.

IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă.