Conform unor informații apărute în presă, fostul general de Securitate Iulian Vlad a fost decorat duminică, 3 februarie a.c., de către oficiali ai Republicii Chineze la București.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc îşi exprimă dezaprobarea fermă faţă de această iniţiativă.
Cultul persoanelor care au instrumentat și organizat acțiuni represive împotriva opozanților regimului comunist reprezintă un act care ultragiază memoria victimelor.
Generalul Iulian Vlad (82 de ani) a fost ultimul șef al Departamentului Securității Statului, ocupând această funcție între octombrie 1987 și decembrie 1989. El a intrat în Partidul Comunist Român (PCR) în 1946, ulterior fiind integrat în structurile Ministerului Afacerilor Interne; între 1984 și 1989 a fost membru al Comitetului Central al PCR. A făcut cursuri de specializare în securitate în Uniunea Sovietică și a lucrat încă de la înființare în Consiliul Securității Statului; a fost comandant al Școlii militare de ofițeri activi de la Băneasa. Începând cu 1977 a ocupat vreme de zece ani postul de secretar de stat la Ministerul de Interne, coordonând, printre altele, acțiunea de contracarare a emigrării în Occident a cetățenilor români.
De numele lui Iulian Vlad se leagă reprimarea sângeroasă a unor acțiuni anticomuniste, precum revolta muncitorilor de la Brașov (noiembrie 1987) și revoluția din decembrie 1989.
Arestat în decembrie 1989, Iulian Vlad a fost condamnat la 25 de ani închisoare pentru implicarea în reprimarea evenimentelor de la Timișoara și București. A executat doar 4 ani din pedeapsă, fiind eliberat în 1993.
Potrivit Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Iulian Vlad a suprimat sau a îngrădit, prin acțiunile sale pe linie de Securitate, drepturi și libertăți fundamentale ale omului. Fostul șef al Securității a dispus numeroase măsuri represive împotriva opozanților regimului comunist, respectiv măsuri de filaj, interceptarea de convorbiri telefonice, percheziții și arestări. Curtea de Apel București a confirmat, printr-o hotărâre din 2010, toate aceste acuzații.
***
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.
Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca – cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.
IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă.