Bucureşti, 12 decembrie 2013 – Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) salută decizia de astăzi a Curții Constituționale privind imprescriptibilitatea faptelor de omor și mulțumește totodată judecătorilor Curții pentru responsabilitatea și profesonalismul de care au dat dovadă.

Urmare a deciziei de astăzi a Curții Constituţionale, a fost respinsă excepţia de neconstituţionalitate privind articolul 125 din Codul Penal şi Legea 27/2012, care anulează posibilitatea prescripţiei răspunderii penale pentru infracţiunile de omor.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc salută decizia Curții Constituționale și își exprimă totodată angajamentul ferm pentru identificarea și tragerea la răspundere a celor care au comis crime și abuzuri politice în timpul regimului comunist și în contextul Revoluției din 1989.

„Decizia de astăzi a Curții Constituționale este una salutară, care merită toată aprecierea noastră, rolul ei este fundamental pentru activitatea de investigare a crimelor comunismului. Salut hotărârea judecătorilor Curții, care au dat dovadă de responsabilitate și profesionalism. Este un mare pas înainte, care ne dă încredere că drumul pe care am pornit este fără întoarcere: torționarii comuniști vor ajunge în fața judecătorilor” a precizat Andrei Muraru, președintele executiv al IICCMER.

Pe 9 octombrie 2012, IICCMER a transmis judecătorilor Curții Constituționale a României o scrisoare în care atrăgea atenția privind situația care ar fi creată odată cu admiterea excepției de neconstituționalitate a Legii 27/2012: „Această lege sancționează încălcarea dreptulului la viață, cel mai important dintre toate drepturile și libertățile recunoscute ale omului. […] O eventuală admitere a excepției de neconstituționalitate a Legii 27/2012 ar crea blocaje greu de îndepărtat în viitor.” se arăta în scrisoarea semnată de Andrei Muraru, președintele executiv al IICCMER.

Legea 27/2012 a modificat Codul Penal al României după cum urmează: a înlăturat prescripția răspunderii penale pentru infracțiunile de omor (omor, omor calificat, omor deosebit de grav și infracțiuni intenționate care au avut ca urmare moartea victimei), inclusiv pentru cele în legătură cu care nu s-a împlinit termenul de prescripție la data intrării în vigoare a legii (martie 2012) și a introdus sintagma „indiferent de data la care au fost comise” pentru imprescriptibilitatea infracțiunilor de genocid, crime contra umanității și de război.

Legea 27/2012 are implicații inclusiv în ceea ce privește cercetarea și judecarea persoanelor responsabile pentru decesele înregistrate în contextul evenimentelor din decembrie 1989. O admitere a excepției de neconstituționalitate în cauza legată de imprescriptibilitatea infracțiunilor pentru care nu s-au împlinit încă termenele de prescripție ar fi însemnat că persoanele responsabile pentru infracțiunile de omor nu ar mai fi fost trase la răspundere penală. Consecința ar fi fost că faptele de la Revoluție pentru care nu se îndeplinise termenul de prescripție în martie 2012 (și care deveniseră astfel imprescriptibile) s-ar fi prescris definitiv, deci nu s-ar mai fi putut atrage răspunderea penală a făptuitorilor. Toate denunțurile ar fi fost soluționate prin rezoluții de neîncepere a urmăririi penale.

***

Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă. De asemenea, potrivit cadrului legal de funcționare, IICCMER este abilitat să efectueze investigaţii științifice cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist şi să sesizeze organele în drept.

Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca – cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.

IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă.