Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României și a 25 de ani de la căderea regimului comunist, Ambasada României din Washington, D.C. împreună cu Institutul Cultural Român New York au prezentat expoziția Corneliu Coposu: An Uncommon Fighter Against Communism pe 3 decembrie 2014 la Biblioteca Congresului de la Washington, DC. Aceasta a fost pregătită de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în colaborare cu Fundaţia Română pentru Democraţie (FRD), marcând împlinirea în 2014 a unui secol de la naşterea lui Corneliu Coposu.
În contextul mai larg al dezbaterilor despre căderea regimurilor comuniste în Europa Centrală și de Est, expoziția își propune să aducă în fața opiniei publice din Statele Unite ale Americii destinul excepţional şi suferinţele unui luptător pentru democrație în România secolului XX.
Expoziţia cuprinde fotografii care îl prezintă pe Corneliu Coposu în ipostaze publice memorabile, cât și în unele inedite, alături de familie sau din perioada de activism politic care a dus la arestarea sa. Sunt, de asemenea, imagini din timpul detenției, din perioada de deportare şi domiciliu obligatoriu la Rubla (în Bărăgan), dar și din anii de după căderea regimului comunist în care și-a continuat lupta pentru promovarea valorilor democrației în calitate de preşedinte al PNŢ (1990-1992), al Convenţiei Democratice din România (1991-1992) şi de senator în Parlamentul României (1992-1995).
Expoziţia a fost prezentată în decursul acestui an la Ateneul Român din Bucureşti, la Memorialul Fortul 13 Jilava, în Cetatea Râşnov şi la ICR New York.
Pentru informaţii suplimentare, Vă rugăm să ne contactaţi la e-mail office@www.iiccmer.ro sau la telefon +40 21 316 7565.
*
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului
Legenda:
Foto 2. Excelența Sa, domnul Iulian Buga, Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii
Foto 4. Excelența Sa, domnul Iulian Buga, Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii alături de doamna Ellen Tauscher, fost Subsecretar de stat la Departamentul de Stat American
Foto 5. Excelența Sa, domnul Iulian Buga, Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, alături de domnul Hoyt Yee, adjunct al Asistentului Secretarului de stat american pentru afaceri europene și eurasiatice