În perioada 14-16 aprilie 2016 a avut loc la Columbia University, New York, cea de-a 21-a Conferinţă Globală a Asociaţiei pentru Studiul Naţionalităţilor (ASN, http://nationalities.org/).

IICCMER a fost reprezentat în cadrul evenimentului de către cercetătoarea Mariana-Alina Urs (Serviciul Analiza regimului comunist), cu o lucrare asupra „Rolului sacrului în interpretarea memoriei trecutului recent: reprezentare vs confiscare. Studiu de caz: Închisoarea Piteşti”, într-un panel dedicat temei „Istorie şi memorie în spaţiul public al Europei Centrale”, moderat de Jennifer Allen (Yale University).

Aducând în discuţie atât interviuri cu supravieţuitorii „fenomenului Piteşti”, cât şi documente din arhive sau lucrări de memorialistică, studiul a vizat expunerea modului prin care un loc aproape uitat de comunitatea locală poate deveni un spaţiu al memoriei, prin explorarea dimensiunii spirituale a experienţei foştilor deţinuţi politici. Subiectul a stârnit un intens dialog cu sala, întrebările abordând mai multe zone de interes: cum este văzută identitatea de gen în discursul foştilor deţinuţi politici? care este rolul Bisericii Ortodoxe în abordarea fenomenului „sfinţilor închisorilor”? care muzee sau memoriale din afara României sunt luate drept exemplu în demersurile expoziţionale care vizează trecutul recent? ce fel de persoane se regăsesc printre vizitatorii unor astfel de memoriale din România?

Cercetarea efectuată în cadrul IICCMER se înscrie astfel într-un şir de de studii care abordează tematica locurilor memoriei în Europa Centrală şi de Est, în cadrul Conferinţei ASN fiind prezentate lucrări asupra unor muzee din Varşovia, Berlin, Budapesta, Gori, Moscova, Kiev, Lvov, Riga sau Aiud.