București/ Timişoara/ Praga, 4 iulie 2017. Luni, 3 iulie 2017, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Societatea Timişoara şi Platforma Europeană pentru Memorie și Conștiință Europeană au încheiat un Protocol de colaborare pentru dezvoltarea cercetărilor fenomenului trecerii frauduloase a frontierei în perioada regimului comunist în România.

Accentul va fi pus pe cazurile de încălcare a drepturilor omului și abuzuri comise de agenți ai sistemului totalitar împotriva celor care încercau să fugă în ţări din afara blocului socialist.

Despre parteneri

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc. Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.

Societatea Timişoara a fost fondată în prima lună de după Revoluţie de către un grup de intelectuali timişoreni care au participat direct la evenimentele din decembrie 1989. Oganizaţia militează pentru democraţie, adevăr, respectarea drepturilor omului şi formarea societăţii civile româneşti. Cea mai importantă contribuţie teoretică şi civică a Societăţii este Proclamaţia de la Timişoara.

Platforma pentru Memorie şi Conştiinţă Europeană a fost fondată la 14 octombrie 2011 şi este rezultatul colaborării între instituţii guvernamentale şi non-guvernamentale, care au drept scop analiza trecutului totalitar şi onorarea victimelor regimurilor represive în Europa. Obiectivul platformei este să promoveze cooperarea dintre institute de cercetare, arhive, muzee şi alte organizaţii publice şi private specializate în istoria şi memoria regimurilor şi ideologiilor fasciste şi comuniste. Platforma reprezintă o instituţie cu un rol fundamental în demersurile de consolidare a democraţiei prin intermediul confruntării experienţei istorice a răului radical în statele afectate de fenomenul totalitar în secolul XX. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este membru încă de la înfiinţare.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.