Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la naşterea marelui Alexandr Soljenițîn, care a scris despre tema gulagurilor şi a lagărelor de muncă forţată din Uniunea Sovietică.
Deşi în 1970, Soljenițîn a primit Premiul Nobel pentru Literatură, în 1974 a fost expulzat din Uniunea Sovietică. În 1994 s-a întors în Rusia, după ce regimul comunist s-a prăbuşit. Printre cărţile sale cele mai cunoscute se numără „Arhipelagul Gulag”, „O zi din viaţa lui Ivan Denisovici”, „Pavilionul canceroşilor” şi „Roata roşie”.
Pe parcursul acestui an, cu ocazia centenarului, vom aduce în atenţia Dumneavoastră citate şi portrete realizate de IICCMER.
Să ne amintim mai des! Să uităm mai rar!
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.