Am fost onorați să deschidem astăzi conferința ,,Comunismul Românesc’’ la Palatul Victoria, în prezența Prim-ministrului României, domnul Nicolae Ionel Ciucă.
Prezenți în cadrul evenimentului au fost: Dr. Alexandru Muraru – Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, Dr. Constantin Buchet – Președintele Colegiului CNSAS, Prof. univ. dr. Marian Preda – Rectorul Universității din București, Dr Mioara Anton – Director Adjunct al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române și Prof.univ.dr. Daniel Șandru – Președinte executiv IICCMER.
Evenimentul a fost moderat de domnul Dan Cărbunaru, Secretar de stat și Purtător de cuvânt al Guvernului României.
Le mulțumim tuturor celor prezenți în sală!
Redăm mai jos câteva fragmente din discursurile invitaților.
Fragment din mesajul Prim-ministrului României, domnul Nicolae Ionel Ciucă: ,, Nu negăm trecutul, nici virtuțile acunse și disidente ale unei societăți apuse, care a permis supraviețuirea neamului românesc independent și care a dat naștere, în sânul său, celor mai subtile forme de rezistență și revoltă. De la umorul și presa studențească ieșeană, la forțările de frontieră și gesturi simbolice, inclusiv suicidare, în toate colțurile țării, la revoltele muncitorilor brașoveni, a studenților ieșeni și a marii explozii de protest revoluționar din decembrie 1989, începând cu revolta pornite la Iași, la 14 decembrie, continuând cu Timișoara 16-17 decembrie și București, 21-22 decmebrie. În toate aceste momente, de la care vom sărbători 33 de ani, comemorând victimele și sprijinind răniții și pe cei care au avut curajul să se revolte cât timp Ceaușescu era în funcție, a contat sprijinul subtil, tăcut, revolta mocnită în fiecare român, indiferent de locul de muncă, și explozie urmată de susținerea populară largă, singura care a putut să definească Revoluția română. Trebuie spus – și o voi face răspicat, de fiecare dată când voi avea ocazia, cum am făcut-o recent la Sighet, la Memorialul Durerii și la troița Brătienilor, sau în Cimitirul Săracilor, sau la comemorarea a 35 de ani de la revoltele de la Brașov, în Parlament: regimul comunist din România a fost unul criminal, pentru că a urmărit să distrugă libertatea și demnitatea unei națiuni, prin opresiune, suspiciune și violență. Regimul comunist a fost un călău și poporul român a fost victima sa. Să nu uităm acest lucru niciodată! În aceeași măsură ca toate celelalte regimuri totalitare, regimul comunist a condus la distrugerea morală și politică a națiunii. Urmele și memoria comunismului din România se estompează și riscul este ca un regim autoritar de această factură, sau altă formă de regim populist, iliberal și nedemocratic să se repete. De aceea trebuie să ținem vie memoria acestei perioade și a istoriei contemporane pe care am trăit-o mulți dintre noi și pentru cei care nu erau născuți și nu au avut de a face cu un asemenea regim opresiv și distructiv. Asumarea trecutului recent și promovarea educației civice se regăsesc în inițiativele derulate la nivel național precum Muzeul Ororilor Comunismului în România, Memorialul „Închisoarea tăcerii” și Centrul educațional privind comunismul din România de la Râmnicu Sărat, proiect inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 care urmează a fi construit la Timișoara. Toate aceste muzee vor onora memoria victimelor comunismului și vor reprezenta o mărturie a luptei poporului român pentru libertate.”
Fragment din mesajul Dr. Alexandru Muraru – Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei: ,,La 33 de ani de la Revoluția din 1989, România are nevoie de o rețea instituțională puternică care să facă lumină în dosarele comunismului și să le redea românilor adevărul istoric. Voința și puterea anchetatorilor nu trebuie să fie complexate de timp. Crimele comunismului sunt imprescriptibile. De la dosarele revoluției, la revolta de la Brașov din 1987, până la crimele aparatului de Securitate sau cele din penitenciare, orfelinate sau de la frontieră, toate au nevoie de un răspuns în fața generațiilor de astăzi. Apoi, doar prin educație ne vom asigura că trecutul nu se va repeta pentru urmașii noștri. După cum poate știți, am propus ca ,,Istoria comunismului în România” să devină disciplină obligatorie pentru liceu prin noua Lege a Educației. După 33 de ani de la prăbușirea comunismului, generațiile de mâine trebuie educate în spiritul democrației, valorilor libertății și combaterii formelor de falsificare a istoriei. Propaganda, distorsiunea, manipularea și falsul au fost fundamentele de bază ale sistemului comunist. Manipularea istoriei a servit la menținerea puterii elitelor comuniste și a sistemului totalitar. De aceea, România trebuie să înceapă un proces amplu de a educa pe cei născuți după postcomunism despre istoria regimului totalitar. Astăzi, la intersecția celor două instrumente, dumneavoastră, organizatorii acestei conferințe, și mă refer aici la Institutul de Investigare a Crimelor Comunistului și Memoria Exilului Românesc, la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Institutul de Istorie Nicolae Iorga, Universitatea din București, istorici și cercetători, avem cu toții un rol catalizator. Avem misiunea de a educa, misiunea de a căuta adevărul pentru generațiile viitoare. Autoritățile publice trebuie să își accentueze eforturile în misiunea de a conserva și a pune în valoare proiectele memoriale”.
Fragment din mesajul Prof.univ.dr. Daniel Șandru – Președinte executiv IICCMER, cu ocazia deschiderii Conferinței Naționale ,,Comunismul Românesc’’:
,,IICCMER nu-și propune să fie locul unde se canonizează interpretarea istoriei comunismului românesc, dar cu siguranță va fi instituția care va transforma imensul volum de cunoștințe și dovezi ale crimelor comunismului în instrumente de învățare a acestei istorii, pe care le va răspândi în rândul tinerilor și nu doar, uzând de cele mai noi tehnologii și de cele mai eficiente modalități de a face acest lucru. Vom fi în școlile României, dar și pe străzile ei, în universități, dar și în mall-uri, în rețelele internaționale de experți, dar și pe TikTok, căci ne propunem să ajungem atât în mințile, cât și în sufletele tinerilor, iar prin asta să ne îndeplinim mai bine misiunea cu care am fost învestiți, anume cea de a expune crimele comunismului și de a consolida democrația și libertatea în România’’.
Fragment din mesajul Dr. Mioara Anton – Director Adjunct al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române: ,,Reconcilierea societății românești cu trecutul sau comunist nu poate fi completă dacă arhivele fostului regim rămân închise. Avem o datorie morală față de toți cei care au murit în închisori, care s-au revoltat și s-au ridicat împotriva unui regim absurd. Avem o datorie morală față de toată suferința îndurată de victimele acestui regim. Avem datoria morală să nu uităm și să nu-i uităm!’’.
Fragment din mesajul Președintelui Colegiului CNSAS, Dr. Constantin Buchet:
,,Formatul cvadruplu de cercetare propus de noi va dinamiza într-un sens superior și profund componenta de cunoaștere socială. Conferința este importantă și ca exercițiu de diplomație publică, ca instrumentalizare a unei comunicări cu agora publică, dar și cu societatea academică. Dimensiunea de cercetare științifică ridică o problemă de căpătâi, o problemă nu doar de metodologie, ci și de spiritul de abordare a acestei paradigme post-comuniste în țara noastră, pentru ca aceste tentații totalitare să nu se mai repete. Acesta este sensul și efortul cunoașterii sociale pe care cele patru instituții care fac parte din acest consorțiu l-au proiectat pentru conferința ,,Comunismul Românesc’’.