COMUNICAT DE PRESĂ

București, 21 decembrie 202

 

În care IICCMER solicită demolarea construcției comemorative de la Pitești, deoarece modificarea recentă a înscrisului nu anulează intenția inițiatorilor de a-i comemora inclusiv pe ofițerii Securității comuniste.

 

Astăzi, 21 decembrie, când se comemorează Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) reiterează solicitarea fermă adresată Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din SRI-Sucursala Argeș (ACMRR-SRI) de demontare a construcției, cu presupus rol comemorativ, ridicată în arealul Parcelei Militare a Cimitirului Municipal „Sfântu Gheorghe” din Pitești.

Modificarea înscrisului de pe placa memorială, în urma intervenției publice a IICCMER, prin care se afirmă că respectiva construcție este dedicată ofițerilor SRI care au activat după căderea regimului comunist, nu anulează intenția inițiatorilor de a-i comemora inclusiv pe ofițerii Securității comuniste. O astfel de intenție manifestă, disimulată prin înscrisuri comemorative menite să inducă în eroare opinia publică, este cea mai bună dovadă a continuității unor reflexe consolidate în timpul dictaturii comuniste.

IICCMER consideră că reluarea cererii de demontare a construcției este o datorie morală pe care instituția o are față de eroii Revoluției române, victime atât ale represiunii comuniste, cât și ale încercărilor de legitimare a confiscării revoluției, după 22 decembrie 1989.

Demontarea construcției ar fi cea mai bună dovadă a faptului că între gândurile și cuvintele inițiatorilor acesteia există o unitate pe care onoarea de ofițer o impune. Modificarea înscrisului de pe placa memorială este doar o formă de repliere publică și nu dovada aderenței la valorile democratice. În realitate, cei care s-au opus comunismului, cu riscuri majore sau chiar cu prețul vieții, sunt adevărații eroi ai României. Singurii care merită cu prisosință să fie comemorați prin monumente și evocați de fiecare dintre noi. Până la publicarea unei istorii obiective a serviciilor de informații din perioada totalitarismului comunist, a continuat acesta, scrisă fără implicarea directă a celor care au făcut parte din mașina de represiune a regimului, «faptele de eroism» ale luptătorilor «frontului nevăzut», «în apărarea intereselor naționale» rămân doar o afirmație neprobată. Deși ocupă suprafețe impresionante, din «memoriile» foștilor ofițeri de Securitate lipsesc faptele și evenimentele concrete, menite să fundamenteze factologic o astfel de teorie. Realitatea indubitabilă este aceea că, în toate formele sale instituționale, Securitatea a constituit baza aparatului de represiune și control, a cărui principala menire a fost menținerea la putere a regimului comunist, prin combaterea oricăror forme de opoziție internă sau externă” – a declarat Președintele executiv al IICCMER, Prof.univ.dr. Daniel Șandru.