COMUNICAT DE PRESĂ

București, 14 decembrie 2022

 

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc solicită sprijinul tuturor europarlamentarilor români pentru a prezenta, în grupurile politice din care fac parte, inițiativa privind votarea unei Rezoluții prin care se solicită recunoașterea, repararea și prevenirea abuzurilor asupra copiilor din Europa, în cazul României, a copiilor care au supraviețuit în Căminele-spital și în orfelinatele înființate pe teritoriul României în perioada regimului comunist.

 

Supunerea la vot a Rezoluției este programată pentru luna ianuarie sau februarie 2023, iar obținerea unui vor favorabil este imperios necesară pentru demnitatea supraviețuitorilor, chiar dacă au trecut mai bine de trei decenii de la căderea regimului comunist. În prezent, supraviețuitorii Căminelor-spital nu au statut de victimă a regimului comunist și nu beneficiază de nicio compensație materială din partea statului român.

 

Scrisoarea este semnată de către Deputatul Alexandru Muraru, Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei și de Președintele executiv al IICCMER, Prof.univ.dr. Daniel Șandru, dar are și susținerea Organizației non-guvernamentale Justice Initiative România, cea care a depus la Consiliul Europei moțiunea inițială.

 

Moțiunea depusă în Consiliul Europei solicită punerea în aplicare a unor sisteme eficiente care să monitorizeze următoarele aspecte: să asigure o investigație independentă a încălcării drepturilor copilului la nivel european, să recunoască oficial suferința copiilor, să ofere o compensație copiilor care au suferit orice fel de violență sexuală, fizică și psihologică și să se asigure că legislațiile actuale din statele membre se concentrează pe protejarea tuturor copiilor care au suferit abuzuri și rele tratamente.

 

,,Sunt traume și vieți distruse pe care a venit momentul să le reparăm, atât cât putem, fie și moral. Investigațiile speciale realizate de către colegii mei din IICCMER au scos la lumină mii de morți în urma unor cruzimi și barbarii greu de imaginat, dar pe care regimul ceaușist le-a încurajat și le-a aplicat zeci de ani unor suflete complet neajutorate. Le stau la dispoziție tuturor europarlamentarilor care vor dori să obțină informații suplimentare despre situațiile victimelor din Căminele-spital ale regimului ilegitim și criminal comunist și am convingerea că vor răspunde pozitiv solicitării noastre’’ – a declarat Prof.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele executiv al IICCMER.

 

 

Începând cu anul 2017 și până în prezent, IICCMER a investigat moartea a 2.207 copii, în 4 din cele 26 de Cămine-spital care au funcționat pe teritoriul RSR până în 1990. Din cauza condițiilor abominabile de trai, în perioada 1967 – 1990 se estimează că au murit peste 15.000 de minori internați în cele 26 de Cămine-spital. România nu deține cifre exacte legate și de numărul supraviețuitorilor din Căminele-spital, însă, chiar și în lipsa unor statistici concrete, se estimează că există 100 de mii de supraviețuitori.

 

IICCMER solicită sprijinul tuturor europarlamentarilor de a se implica în această inițiativă, pentru că acum, la aproape 33 de ani de la Revoluție și de la momentul în care supraviețuitorii Căminelor-spital au fost eliberați din tenebroasele ziduri ale morții, avem cel puțin datoria morală, chiar și tardiv, să le recunoaștem statutul de victime ale regimului comunist și să le oferim sprijin în vindecarea traumelor trăite.

 

Mulțumesc!

Vă stau la dispoziție pentru mai multe informații!

Didona Goanță – Coordonator Comunicare IICCMER.

0743689046