Legea a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 968/25.X.2023 și implică desfășurarea și organizarea, pe toată durata anului 2025,  de evenimente culturale, diplomatice, artistice sau educaționale dedicate celebrării vieții, operei, personalității, martiriului, rolului determinant în realizarea Marii Uniri și a eforturilor depuse pentru salvarea evreilor în timpul Holocaustului.

Reamintim că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a organizat, în perioada 7-10 iunie a acestui an, ,,Conferința Internațională de Istorie a Comunismului – 75 de ani de la desființarea ilegală a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică’’, în parteneriat cu Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș a Bisericii Unite. A fost primul eveniment evocator, asumat de o instituție a statului român, legat de ceea ce s-a întâmplat în anul 1948.

IICCMER are programat să organizeze și în anul 2024 o Serie de manifestări științifice și culturale care să implice desfășurarea de evenimente (expoziții, proiecții de film, mese rotunde, conferințe) la care să participe istorici, cercetători și  muzeografi, dar mai ales publicul larg interesat de istoria comunismului în România, cu precădere de momentele dramatice ale desființării Bisericii Greco-Catolice.

 

Mulțumesc!

 

Didona Goanță – Coordonator Comunicare IICCMER

0743689046