Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a organizat conferinţa Memoria, frumosul şi nesiguranţele unui umanism global, susţinută de Virgil Nemoianu (Catholic University of America), miercuri, 27 octombrie.

Conferinţa profesorului Virgil Nemoianu a intervenit în dezbaterile actuale pe tema posibilităţilor unui umanism planetar, care să unească şi să mobilizeze (poate) întreaga populaţie a lumii. După o introducere în care a prezentat structura procesului de modernizare cu avantajele sale, dar şi cu nemulţumirile pe care le provoacă în multe locuri, prezentarea s-a concentrat asupra unei posibilităţi bazate pe trei elemente, discutate succesiv. Către sfârşitul prezentării autorul a ridicat semne de întrebare şi dubii privind propria expunere, dar şi orice propunere privind un umanism global. Fără a fi total pesimistă, concluzia a exprimat un scepticism marcat.

Virgil Nemoianu e născut la Bucureşti, unde şi-a făcut studiile medii şi universitare, dar trăieşte, începând din 1969 (cu scurte întreruperi) în Statele Unite unde şi-a obţinut doctoratul în literatura comparată de la Universitatea California. A predat la universităţile din Bucureşti, California (San Diego si Berkeley), Londra, Cambridge, Cincinnati, Amsterdam şi începând din 1979 la Universitatea Catolică CUA din capitala Statelor Unite, unde deţine în prezent titlul şi poziţia de William J Byron Distinguished Professor of Literature and Ordinary Professor of Philosophy. A fost pro-rector adjunct (1989-1991) şi director al programului de literatura comparată (1979-1994) la această universitate. A deţinut funcţii de conducere (secretar-general, vice-preşedinte, sef de secţie etc.) în Asociaţia Internaţională de Literatură Comparată, Asociaţia de Literatură Modernă, Asociaţia Savanţilor şi Criticilor Literari; este membru al Academiei Europene de Știinţe şi Litere. Profesorul Nemoianu a publicat peste 700 de articole sau recenzii pe 4 continente, a conferenţiat de 70 de ori în America, Europa, Asia, Africa şi Oceania, este membru în circa 10 consilii editoriale. Printre cele peste 25 de cărţi ale sale (literare sau de specialitate) sunt “The Taming of Romanticism” (Harvard, 1985), “The Theory of the Secondary. Literature, Progress and Reaction” (Johns Hopkins 1989), “The Triumph of Imperfection” (Univ of South Carolina, 2005) şi “Postmodernism and Cultural Identities” (CUA Press, 2010).