Profesorul Vladimir Tismăneanu, preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), a susţinut o conferinţă la “Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi” cu tema De ce şi cum studiem comunismul. Perspective comparative. Evenimentul a fost găzduit de Aula Universităţii din Iaşi, pe 22 iunie. Au mai fost prezenţi din partea IICCMER Bogdan Cristian Iacob (secretarul Consiliului ştiinţific) şi Adrian Cioflâncă (director de departament).

Organizatori: 

Partener media: 

Ziarul de Iasi

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în colaborare şi cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer (KAS), s-a angajat să susţină activitatea Centrului de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului (CSCP) de pe lângă Facultatea de Istorie a Universităţii “Al. I. Cuza” Iaşi. O parte din fondurile KAS alocate Centrului au fost destinate proiectelor în care sunt invitaţi să conferenţieze la Iaşi, în cadrul manifestărilor CSPC, specialişti reputaţi din mediul academic internaţional. 

Anul acesta, CSCP l-a avut ca invitat pe domnul Vladimir Tismăneanu, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Maryland, fost preşedinte al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România şi actual preşedinte al Consiliului Ştiinţific al IICCMER. Profesorul Tismăneanu este unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti pe plan internaţional în domeniul istoriei comunismului din România. 

Vladimir Tismăneanu a susţinut o conferinţă la Iaşi, în ziua de 22 iunie, în Aula Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, cu tema De ce şi cum studiem comunismul. Perspective comparative. Prelegerea a privit relaţia dintre memoria şi istoria comunismului, precum şi modul în care această relaţie este gestionată de metodologiile actuale din ştiinţele politice şi sociale, în România şi ţările cu experienţă similară din Europa de Est. 

La eveniment au participa ca reprezentanţi din partea instituţiei gazdă Vasile Işan (rector al Universităţii „Al. I. Cuza”), Ovidiu Buruiană (Universitatea „Al. I. Cuza”), precum şi Bogdan Cristian Iacob (secretar ştiinţific al Consiliului Ştiinţific al IICCMER), în calitate de discussant, şi Adrian Cioflâncă (director de departament în IICCMER), în calitate de moderator. 

Conferinţa a fost organizată de IICCMER, CSCP, Facultatea de Istorie a Universităţii “Al. I. Cuza”, cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer.