Luni, 24 octombrie 2016, la Teatrul Elisabeta din Bucureşti, a avut loc Gala Istoriei Contemporane, care a premiat cele mai bune lucrări pe teme de istorie contemporană din anul precedent.

Organizat de Centrul de Studii în Istorie Contemporană și Fundația Hanns Seidel România, evenimentul a urmărit popularizarea istoriei contemporane și încurajarea autorilor și editurilor care publică sau traduc cărți pe această temă.

Printre câştigători la Gala Istoriei Contemporane se numără trei volume apărute cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Astfel, volumul Gen și reprezentare în România comunistă: 1944-1989 de Luciana Jinga (Polirom, 2015) a fost desemnată cea mai bună carte despre comunism. Premiul pentru cea mai bună documentată carte a fost acordat volumului Ferestre spre furnalul roşu. Urbanism şi cotidian în Hunedoara şi Călan (1945-1968), de Mara Mărginean (Polirom, 2015), iar cartea Țăranii sub asediu. Colectivizarea agriculturii în România (1949-1962) de Gail Klingman şi Katherine Verdery (Editura Polirom, 2015) a fost desemnat cea mai importantă traducere a unei opere străine.

Pentru mai multe informaţii despre eveniment, vă rugăm să vizitaţi http://istoriecontemporana.ro/gala.