Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) semnalează apariția, la Editura Polirom, a Anuarului său în limba română, vol. XIV-XV (2019-2020), cu tema România – de la comunism la postcomunism. Criză, transformare, democratizare (editori: Dalia BÁTHORY, Ștefan BOSOMITU, Cosmin BUDEANCĂ).

Volumele XIV-XV/2019-2020 ale Anuarului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc își propun să exploreze nu doar tragicele evenimente din decembrie 1989, ci și declinul lent, dar implacabil, al unui regim împietrit în logica strâmbă a intransigenței ideologice, a cinismului birocratic și a supravegherii dictatoriale, precum și evoluțiile sinuoase din post-socialism, marcate nu doar de rupturi, ci și de continuități, de transformări parțiale și de acomodări circumstanțiale. Astfel, e avut în vedere un decupaj temporal amplu, care cuprinde atât declinul regimului comunist din România, cât şi evoluţia şovăielnică postcomunistă, ambele perioade având drept punct de convergenţă evenimentele controversate care au dus la colapsul sângeros din decembrie 1989.

Cele 21 de studii care compun volumele surprind atât agonia unui regim rigid şi inflexibil, pe alocuri bolnav, neputincios şi incapabil de a înţelege evoluţiile politice ale unei lumi în profundă schimbare, cât şi sforţările ulterioare ale unei societăţi care încerca să (re)înveţe şi să îşi (re)însuşească principiile şi regulile „jocului”democratic.

Puteți consulta cuprinsul aici.

Ediția 2019-2020 a Anuarului editat de IICCMER va fi disponibilă online aici și în librării.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail office@iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.