Astăzi, sărbătorim 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I, ultimul suveran al României, ultimul monarh din ţările Europei de Est, personalitate marcantă care a influențat decisiv cursul istoriei.

Regele Mihai rămâne și astăzi în amintirea multor români ca un simbol al democrației, al luptei anticomuniste, al speranței, un exemplu de modestie, demnitate și dragoste de țară.

Încă de la o vârstă fragedă, i s-a pus pe umeri o responsabilitate imensă, de care s-a achitat din plin. Deciziile sale ferme, rezistente la presiunile acute ale vremurilor, au schimbat decisiv cursul istoriei.

Prin hotărârea și prin curajul cu care s-a opus instalării regimului comunist s-a transformat într-un simbol național al rezistenței și, finalmente, într-unul dintre principalele obstacolele din calea sovietizării României.

A fost forțat de liderii comuniști să abdice, a fost alungat din țară și nedreptățit constant de către cei pentru care istoria contrafăcută de comuniști a reprezentat Adevărul. Cu toate acestea, dragostea sa de țară a rămas neștirbită, Regele Mihai I reprezentând un pilon important de care românii și-au legat speranțele în perioada comunistă.

A acționat neobosit în slujba țării sale: aflat în exil, a sprijinit Comitetul Național Român, Fundația Regală Universitară Carol I și activitatea partidelor democratice din exil, a transmis unor lideri politici marcanți scrisori în care a apărat interesele poporului român, a acordat interviuri publicațiilor și postului de radio Europa Liberă. A luptat pentru România toată viața, indiferent că se afla în exil sau era întors din drum de la aeroport, cum s-a întâmplat în primii ani după Revoluție.

Regele Mihai a militat pentru intrarea României în NATO și în Uniunea Europeană și a încurajat respectarea drepturilor omului, a adevărului istoric, consolidarea statului de drept și a democrației în țara noastră.

S-a stins din viață la 5 decembrie 2017, la Aubonne, Elveția, deși pentru mulți dintre români Regele va rămâne viu pentru totdeauna.

Foto: Digi 24