La editura Omnium a apărut, cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), volumul Ne-au ținut în viață. Radio Europa Liberă, 1970-1990 de Liviu Tofan, o carte despre culisele celei mai importante surse de informație obiectivă din perioada comunistă, un simbol al speranței românilor în valorile democratice în vremuri în care acestea erau anihilate.

„O lucrare esențială pentru generația tânără. Un volum despre maniera în care mesajul transmis de Radio Europa Liberă a reușit să << țină în viață >> milioane de români, care erau obligați, conform preceptelor comuniste, să pulseze în ritmurile dictate de regim. Or, lucrarea domnului Liviu Tofan oferă detalii despre impactul pe care emisiunile difuzate l-a avut într-o societate care se voia a fi închisă ermetic și abandonată clișeelor << limbajului de lemn >>. Mesajele care au ajuns în casele românilor au avut forța de a depăși îngrădirile impuse de regimul comunist oferind, în schimb, speranță și, mai mult decât atât, influențând destine.” (Alexandra Toader, Președinte executiv IICCMER).

Liviu Tofan a lucrat 20 de ani în redacția românească a Radio Europa Liberă, între 1973 și 1994, avansând de la redactor de știri la șef al secției de Știri și director-adjunct. Ca autor de cărți, a publicat A patra ipoteză. Anchetă despre o uluitoare afacere de spionaj (Polirom, 2021) și Șacalul Securității. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc (Polirom, 2013). Este și realizator de filme documentare, filmul Brașov 1987. Doi ani prea devreme obținând Premiul UCIN 2017 pentru cel mai bun film documentar de televiziune.

Puteți consulta cuprinsul lucrării aici.

Volumul Ne-au ținut în viață. Radio Europa Liberă, 1970-1990 va putea fi achiziționat în curând online și din librării.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.