Vineri, 29 octombrie 2021, se împlinesc șapte decenii de la înfiinţarea Departamentului românesc al Radio Europa Liberă, postul de radio transformat, în perioada comunistă, în simbol al speranței românilor, singura punte de legătură cu lumea occidentală, o gură de oxigen într-o vreme în care libertatea era sufocată.
Considerat cel mai important fenomen mediatic al României de până în 1989, Radio Europa Liberă a jucat un rol determinant în istoria recentă a țării. Premisele pentru înlăturarea totalitarismului și orientarea spre democrație se datorează în mare măsură acestui post de radio. Europa Liberă a salvat vieți și a influențat destine, fiind marea obsesie a lui Nicolae Ceauşescu și a Securității. Împotriva Europei Libere autoritățile comuniste au îndreptat un întreg arsenal de măsuri, de la bruiajul postului la interceptarea corespondenței și atentate împotriva angajaților acestuia.
De-a lungul existenței sale, secția română a Radio Europa Liberă a fost condusă de directorii Mihail Fărcășanu, Camil Ring, Alexandru Gregorian, Noel Bernard, Ghiță Ionescu, Preda Bunescu, Mihail Cismărescu, Vlad Georgescu, Nicolae Stroescu-Stînișoară, Nestor Ratesh. De la microfonul postului de radio s-au adresat românilor voci cunoscute ale exilului românesc precum Ghiță Ionescu, Nöel Bernard, Vlad Georgescu, Emil Georgescu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Mircea Carp, Cornel Chiriac, Ion Ioanid, Gelu Ionescu, Șerban Orescu, Emil Hurezeanu, Neculai Constantin Munteanu, Liviu Tofan ș.a.
Pentru mulți români, anunțul „Aici Radio Europa Liberă!“ va rămâne asociat pentru totdeauna cu emoția de a se simți, chiar și pentru câteva clipe, „acolo”, în lumea liberă.
„Fără Europa Liberă nu am fi avut anul 1989 – eliberarea Europei Răsăritene de comunism (…). Căci, din 1950, când a început să emită, Radio Europa Liberă a săpat permanent la rădăcina sistemului comunist, împiedicând regimurile est-europene să altereze gândirea oamenilor prin propagandă și cenzură, întreținând speranța că răul va avea totuși un sfârșit și încurajând protestele prin tribuna oferită de microfonul de la München” (Liviu Tofan, fost jurnalist Radio Europa Liberă și autor al lucrării recent apărute sub egida IICCMER Ne-au ținut în viață. Radio Europa Liberă, 1970-1990).
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.