La editura Corint a apărut, cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), volumul Ocna… ce binecuvântare!, continuarea jurnalului detenției Evgheniei Ghinzburg Destin în bătaia vântului.

După mărturiile cutremurătoare din prima parte, apărută în traducere românească anul trecut, Destin în bătaia vântului (despre experienţa sa de detenţie până a ajunge la Kolîma), în a doua parte a jurnalului său Evghenia Ghinzburg descrie viața în Gulag, eliberarea, domiciliul forțat în Magadan până în momentul reabilitării oficiale din 1957.

„Povestea Evgheniei Ghinzburg este un exemplu incredibil de rezistență umană și perseverentă, dezvăluind crudul și cumplitul regim politic al vremii. Paginile ei constituie o adevărată provocare – oferă o nouă viziune asupra vieții, o perspectivă la care cei mai mulți dintre noi nu ne-am gândit vreodată și care ne va face să apreciem libertatea pe care o consideram un drept de la sine înțeles”. (Esther Harper, Central and Eastern European London Review).

„Nu e puțin lucru să povestești fără ură și încrâncenare episoade atât de dramatice, dar este o calitate comună a tuturor cărților valoroase despre suferință. De altfel, faptele vorbesc de la sine și trezesc empatia în cititor, fără să fie necesare epitetele bombastice”. (Alin Mureșan, Director General IICCMER).

Volumul Ocna… ce binecuvântare! poate fi comandat online aici.

Partea I a jurnalului Evgheniei Ghinzburg, Destin în bătaia vântului, poate fi achiziţionată aici.