Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat sâmbătă, 6 mai 2017, o vizită la Memorialul Închisoarea Pitești, ghidată de Lucian Vasile, şef al Biroului Educaţie şi Memorie, pentru 38 de elevi şi trei cadre didactice de la Liceul Teoretic din Videle.  

Cu acest prilej, liceenii au aflat mai multe despre tragicul „Fenomen Piteşti” şi s-au implicat în discuţii care să-i ajute să înţeleagă mai bine istoria recentă. Experienţa vizitei va fi valorificată de elevi pentru realizarea unor eseuri sau afişe tematice, pe care le vor prezenta întregii şcoli.

Acţiunea a avut loc în cadrul proiectului „Lecția despre comunism”, care are drept scop educarea tinerilor în spiritul respectului faţă de valorile democratice şi drepturile omului prin implicarea în activităţi educative non-formale.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.