Şi în acest an, Universitatea de Vară a analizat modalităţile de amintire şi reamintire sub raport istoric şi biografic a perioadei 1944-1989. Studenţii participanţi au fost invitaţi să reflecteze asupra diferitelor aspecte ideologice, sociale şi politice ale comunismului. Întrucât efectele acestei perioade încă sunt resimţite la nivelul societăţii româneşti, o mai bună cunoaştere a trecutului recent ajută la aprofundarea înţelegerii realităţilor prezente. Contactul cu trecutul a fost realizat, pe de o parte, prin dialogul direct cu cei care au fost martori şi victime ale sistemului represiv comunist, iar pe de altă parte, prin intermediul lectorilor, nume prestigioase pentru cercetarea comunismului românesc şi est-european, dar şi a perioadei post-decembriste.

Universitatea de vară s-a desfăşurat la Râmnicu Sărat în perioada 21-27 august 2011. Numărul de participanţi a fost de 20 de persoane. 

Grupul ţintă al proiectului a fost reprezentat de studenţi interesaţi de studiul comunismului, cu vârste cuprinse între 19-27 de ani, din anii I-V de la facultăţile de istorie, ştiinţe politice, filosofie, sociologie, jurnalistică, litere, drept, teologie, din unităţile de învăţământ superior din România.

Program UDV
pdf descarcă document (PDF)
Programme
pdf descarcă document (PDF)

 

Fundaţia Konrad Adenauer Proiectul beneficiaza de sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer.