Workshop: „Dacă n-ar fi fost închiși”

Lector: Irina Hasnaș Hubbard, artist plastic, educator muzeal

Descriere:

Scopul includerii workshop-urilor în programul Universităților de Vară este de a schimba dinamismul activităților studenților: de a interactiona nemijlocit, pe lângă dialogul sau dezbaterile cu lectorii – conferențiari și, în plus, de a-și exprima propriile păreri în legătură cu informațiile primite sau discutate în timpul Universității.

Workshopul a avut ca obiectiv construirea unor cărți poștale cu imagine și text adresate sau dedicate unor personaje istorice reale – 20 dintre deținuții politici la penitenciarul Râmnicu Sărat.

Studenții își puteau alege ca destinatar pe una dintre aceste personalități, după prezentarea unor scurte biografii și îndemnul de a folosi și datele științifice pe care le cunosc deja.

Studenții primesc fotografii, carton de acuarelă și markere subțiri, care să înlocuiască penița și pot combina mai multe tehnici – colaj, caligrafie și grafică.

Studenții sunt încurajați să apeleze la istoria contrafactuală și să-și imagineze ce ar fi trăit dacă n-ar fi fost închiși sau n-ar fi decedat în închisoare. Datele reale sau imaginare sau mesajul către personajele alese se pot diviza pe retroul sau versoul cartolinei.