Workshop: „Vânătoare de comori”

Lector: Irina Hasnaș Hubbard, artist plastic, educator muzeal

Descriere:

Scopul includerii workshop-urilor în programul Universităților de Vară este de a schimba dinamismul activităților studenților: de a interactiona nemijlocit, pe lângă dialogul sau dezbaterile cu lectorii – conferențiari și, în plus, de a-și exprima propriile păreri în legătură cu informațiile primite sau discutate în timpul Universității.

Workshop-ul a avut ca obiectiv vizitarea spațiului celularului central în care au fost incluse mai multe piese de artă plastică din seria „MI-OP. Vizibilitate redusă”. Pe perioada 24 august – 8 septembrie 2008, a avut loc o intervenție artistică în spațiul celularului central al penitenciarului.

Artista Irina Hasnaș le-a vorbit studenților despre interpretarea sa artistică asupra unor date istorice și traumatice din perioada comunistă. Demersul său de a descifra și a se confrunta cu asemenea teme a început cu analiza biografiei, jurnalelor și artei Lenei Constante.

În expoziție apare portretul lui Ion Mihalache, care a fost deținut politic închis și decedat în însuși penitenciarul vizitat, dar și portretul Lenei Constante, artist care a făcut închisoare politică în perioada comunistă.

Studenții au fost invitați să parcurgă spațiul închisorii și să-l privească ca pe un „obiect” de patrimoniu, care poate să inspire vizitatori de orice profesie sau origine, sau să găzduiască alte lucrări de artă.

Mai multe informații despre expoziția „MI-OP Expoziţia MI-OP. Vizibilitate redusă. Consemnări fragmentare despre victime ale închisorilor comuniste” (autori – Irina Hasnas-Hubbard, Chuckk Hubbard) sunt disponibile aici.