Despre Memorial

Memorialul „Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat și Centrul educaţional privind comunismul din România

UPDATE: Accesul în fosta închisoare de la Râmnicu Sărat este oprit temporar în vederea consolidării clădirii şi amenajării unui memorial al victimelor comunismului.

Informaţii privind progresul lucrărilor de reabilitare a fostului Penitenciar Râmnicu Sărat în 2017 sunt disponibile aici. Pentru informaţii despre etape anterioare ale proiectului vă rugăm click aici.

„Pentru mine suferinţele şi regimul puşcăriilor s-ar putea rezuma în câteva puncte: primul – foamete cumplită, ani de zile de foamete cumplită; al doilea – frig, ierni întregi făcute fără niciun fel de foc; al treilea – bătăi şi teroare fizică; al patrulea – izolarea fantastică, să trăieşti ca-ntr-un mormânt…” (Ion DIACONESCU)

Institutul îşi propune transformarea unui fost spaţiu concentraţionar într-unul al reflecţiei asupra naturii criminale a comunismului.

Închisoarea de la Râmnicu Sărat a funcţionat o perioadă ca punct de tranzit pentru deţinuţii politici, care erau transferaţi în alte centre de detenţie pentru executarea pedepsei. În „închisoarea tăcerii” au ajuns o serie de reprezentanţi ai grupărilor politice, clerici, precum şi alţi indezirabili. Dintre cei mai cunoscuți deținuți, amintim pe Ion Mihalache, Ilie Lazăr, Victor Rădulescu Pogoneanu, Corneliu Coposu.

„Dacă deţinuţii politici ar fi avut o Golgotă, ea s-ar fi numit Râmnicu Sărat!” (Corneliu COPOSU)

În iunie 2007, Institutul a preluat în administrare fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, demarând o serie de acţiuni menite să sensibilizeze factorii decizionali, să informeze publicul larg asupra capitalului memorial al acestui loc, dar şi să obţină soluţii practice privind restaurarea clădirii aflate într-un stadiu avansat de degradare.

Pentru mai multe informaţii despre fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, vă rugăm să vizitaţi www.memorialulramnicusarat.ro.

Click aici

Universitatea de Vară

Universitatea de Vară constituie unul dintre proiectele de tradiție ale IICCMER, fiind adresată tuturor studenților, masteranzilor și doctoranzilor din România și Republica Moldova interesați de studierea perioadei comuniste și a efectelor sale în societatea românească.

Primele 12 ediții s-au desfășurat la Râmnicu-Sărat între 2007 – 2018 și au beneficiat de sprijinul Fundației Konrad Adenauer. Motivul principal al alegerii orașului buzoian l-a constituit existența fostului penitenciar din localitate, intrat între timp în custodia IICCMER, care a reprezentat unul dintre punctele majore ale sistemului carceral comunist român. Pe lângă vizitele ghidate, în spațiul vechii închisori s-au desfășurat o serie amplă de evenimente, precum deschiderea oficială a cursurilor, prelegeri, workshop-uri și piese de teatru. A treisprezecea ediție, care a avut loc în 2020, s-a desfășurat în întregime online, din cauza restricțiilor generate de pandemia de Covid-19.

Prin Universitatea de Vară, IICCMER și-a propus să ofere o mai bună cunoaștere a trecutului recent și o înțelegere aprofundată a realităților prezente, o reflectare asupra caracterului ilegitim și criminal al regimului comunist din România, o analiză a modalităților de rememorare sub raport istoric și biografic a perioadei 1945-1989 și o dezbatere a diferitor aspect ideologice, sociale, economice și politice ale comunismului.

De-a lungul anilor, cei peste 200 de participanți (selectați în urma unor concursuri de creație sau a unui apel de aplicații) au putut beneficia de prelegeri și ateliere susținute de martori direcți ai perioadei comuniste (precum foștii deținuți politici Ileana Samoilă, Octav Bjoza, Ion Sarion, Alexandru Teodorescu etc), specialiști români (Bogdan Murgescu, Florin Mueller, Cristian Tudor Popescu, Cosmin Năsui, Ionuț Butoi, George Enache, Sergiu Musteață, Liviu Pleșa, Matei Vișniec, Mirel Bănică) sau străini (Susanne Muhle, Jens Hüttmann, Baczoni Dorottya, Georgi Georgiev, Matilda Karçanaj etc), precum și de experți IICCMER. Totodată, pe lângă vizitarea fostului penitenciar din Râmnicu-Sărat, studenții care au luat parte la primele 12 ediții au avut prilejul să viziteze și Fortul 13 Jilava, unul dintre cele mai mari centre de detenție din România comunistă.