Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat, în parteneriat cu Arhivele Naționale Iași, vernisajul expoziției „Mihnea Berindei, o figură marcantă a exilului democratic de la Paris (1977-1989)”, joi, 28 martie 2024, la Muzeul Național al Literaturii Române din Iași.

 

Evenimentul, dedicat memoriei lui Mihnea Berindei, istoric și militant pentru drepturile omului, i-a avut ca invitați pe dl Florin CÎNTIC, Director, Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale, dl Cătălin BOTOȘINEANU, Arhivist, Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale, dl Dorin DOBRINCU, Cercetător, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”. A introdus discuția: Daniel ȘANDRU, Președinte executiv al IICCMER. Curator: Nicoleta ȘERBAN, expert IICCMER.

 

Mihnea Berindei (1948-2016) a fost unul dintre cei mai activi membri ai exilului românesc parizian, el fiind cel care a impulsionat recrearea Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului la Paris, cea mai credibilă și mai eficientă organizație politică din exil. Acțiunile sale au avut mai multe direcții, de la protejarea disidenților din țară, menținerea legăturilor cu ziariști de la marile cotidiane franceze, o amplă activitate de documentare, participarea la manifestații, până la talentul organizatoric din interiorul exilului. Expoziția are ca scop evocarea personalității lui Mihnea Berindei și a contribuțiilor sale semnificative la istoria și cultura românească, încă prea puțin cunoscute.

 

Pentru mai multe informații despre activitatea IICCMER, vă rugăm să ne contactați la e-mail office@iiccmer.ro sau la telefon 40 21 316 7565 și să ne urmăriți pe site-ul nostru iiccmer.ro sau pe platformele Facebook și Instagram.