Adrian Cioflâncă, director al departamentului Societate, Economie şi Instituţii, a reprezentat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, pe 21 octombrie 2011, la conferinţa „1956 – Who have died for thee…”, organizată de Muzeul Terorii din Budapesta.

Conferinţa internaţională, susţinută de Fundaţia Konrad Adenauer, a avut loc cu ocazia aniversării a 55 de ani de la revoluţia maghiară din 1956, care a fost prima defecţiune majoră în blocul comunist după instaurarea comunismului de tip sovietic în Europa de Est.

La conferinţă au participat, pe lângă conducerea muzeului, directoarea Mária Schmidt şi directorul de programe Gabor Tallai, istorici cunoscuţi din Ungaria, reprezentanţi ai Guvernului maghiar şi specialişti din ţări vecine. Au fost prezentate noi detalii despre revoluţia din 1956, apărute în urma cercetărilor în arhive din ultimii ani, precum şi ecourile pe care mişcarea de protest maghiară le-a avut în ţările din blocul comunist. De asemenea, au fost prezentate două filme documentare, dintre unul realizat de jurnalistul Nick Thorpe, martor direct la evenimente.

Adrian Cioflâncă a prezentat comunicarea „The Thaw as a Trap. Echoes of 1956 in Communist Romania”, focalizată pe mişcările de protest studenţeşti din România de pe parcursul anului 1956.